SVE PREDNOSTI SUNČANJA KOSE: Iskoristite poslednje dane leta

Bez sunca nema života, to nam je jasno, ali da li i kosa voli da se sunča? Znamo da je sunčanje zdravo u određenoj meri, jer nam je neophodan vitamin D koji od njega dobijamo, ali ne znamo koje su to sve prednosti i mane koje sunčanje ima za naš izgled i zdravlje kose i kože.

Pixabay.com

Ako pripadate grupi obožavatelja leta, brčkanja i sunčanja, onda morate da znate kako da iskoristite sunce i tople letnje dane na najbolji način.

Uveliko se već godinama unazad govori o štetnom delovanju sunca na celokupno zdravlje, kožu i kosu, ali ne treba zanemariti činjenicu da nam je sunce zapravo prijatelj i ako se adekvatno zaštitite vaša kosa će i te kako imati prednosti od sunčanja.

Najbolje je da proverite vremensku prognozu i UV indeks zračenja, pronađete pravu meru i uživate u sunčanju koje će vam pružiti sve prednosti za lepu, zdravu i kosu koja raste.

Prednosti sunčanja za vašu kosu

Potrudićemo se da vam predočimo sve mane i prednosti sunčanja za vašu kosu kako biste sami mogli da zaključite da li kosa voli da se sunča i kako da joj to omogućite na što bezbedniji način.

Sunce pomaže kosi da raste

Kao što već znate Sunce pomaže našem telu da stvara vitamin D na potpuno prirodan način. Vitamin D ima neverovatnu ulogu za rast kose. Smatra se da je vitamin D potreban kosi kako bi se novi folikuli stvarali.

Osim toga, sunčanje se oduvek smatralo korisnim za rast zdrave i jake kose. Stručnjaci preporučuju izlaganje suncu kada su zračenja na niskom nivou makar pola sata dnevno kako bi kosa dobila dovoljno vitamina D i mogla da raste.

Sunčanje sprečava gubitak kose

Jedna studija iz 2010. godine objavljena u časopisu Journal of Oncology Practice, pokazala je da je nedostatak vitamina D u većini slučajeva uzrok gubitka kose.

A odakle da dobijete vitamin D?  Pa od sunca, naravno.  Helioterapija – lečenje suncem, je tretman koji sve više dobija na popularnosti kada je lečenje gubitka kose u pitanju. Sastoji se od sunčanja kose, odnosno izlaganja suncu.

Fototerapija kose zasniva se na sličnom principu i često se koristi kao najefikasnija metoda za podsticanje rasta i sprečavanje opadanja kose.  Ipak, imajte na umu da previše sunčanja, odnosno previše izlaganja suncu može imati i brojne posledice.

Osetljivost epitelnih ćelija koje pomažu kosi da raste na UV zrake sunca mogu poremetiti ciklus rasta.  Prevelika izloženost suncu iscrpljuje zalihe vitamina E i C koji su takođe neophodni za rast kose, te je važno da pronađete najbolju meru.

Sunce pomaže kod psorijaze

Psorijaza je neizlečiva bolest koja se može pojaviti i na vašoj koži glave, što će smetati rastu kose i stvarati vam mnoge druge probleme sa njom.

Psorijaza je poznata kao kožna bolest koja se javlja u vidu crvenih pečata sa belim ljuspicama i onemogućava kosi da raste na zahvaćenim delovima vlasišta.

Međutim, fototerapija se već odavno koristi kao jedan vid lečenja odnosno redukcije simptoma psorijaze, te je sunčanje i na ovaj način dobra opcija za vašu kosu. Sunčeva svetlost pomaže vam da smanjite psorijazu.

Sunčanje posvetljuje kosu

Ovo je jedan od najzdravijih načina da u nekoj određenoj meri posvetlite kosu bez korišćenja štetnih hemikalija poput blanša i hidrogena.

Poznato je da sunce ima sposobnost da posvetli kosu, ako mu se redovno izlažete, a uz neke prirodne sastojke možete i sami povećati mogućnost za posvetljivanje kose na suncu.

Recimo nanošenje limunovog soka na kosu pre sunčanja ubrzaće proces posvetljivanja kose, kao i čaj od kamilice.

Sunčanje pomaže kod bolesti kože glave

U pravoj meri, izlaganje suncu pomoći će vam da se izborite sa aknama, folikulitisom i gljivicama u kosi.  Sunčanje usporava rast ćelija kože i na ovaj način značajno ublažava simptome nezgodnih bolesti kože glave.

Sunce takođe ima i blagi dezinfekcioni efekat, jer neki mikroorganizmi nisu otporni na visoku temperaturu i zračenje koje nam sunce omogućuje.

Naravno, ovo ne znači da sada treba da istrčite na sunčanje i ceo dan se izložite njemu, ali određena mera i mere zaštite mogu vam doneti mnogo toga dobrog od sunčanja za kosu.

Mane sunčanja za vašu kosu

Sada znamo zašto naša kosa voli da se sunča, ali zašto to nekad nije najbolja opcija? Iako sunce doprinosi proizvodnji vitamina D i smanjenju hormona stresa koji je uzrok opadanja i drugih problema sa kosom, ono može i da joj naudi.

Oštećuje dlaku

Naime, po jednoj studiji objavljenoj u Collegium Antropologicum states članku prekomerno izlaganje suncu može izazvati strukturna oštećenja dlake.

Proteini i pigmenti su sastavni deo dlake, a sunce može uticati na smanjenje i potpuni izostanak proteina u dlaci. Naravno, ako nema proteina ni dlaka ne može da opstane, te može doći do pojačanog opadanja kose.

Oduzima vlažnost

Znamo da je vlažnost izuzetno važna za našu kosu. Hidratacija je potrebna da bi dlaka rasla, bila zdrava i jaka. Ukoliko nema dovoljno hidratacije, ne samo da kosa neće moći da raste već će vaše vlasi postati suve, lomljive i slabije.

Često je baš nedostatak hidratacije uzrok opadanja kose i lošeg kvaliteta kose. Prekomerno izlaganje suncu uklanja svu vlažnost iz dlake i sa vlasišta te dovodi do pojave suve i ispucale kose, ako je ne zaštitite.

Može izazvati opekotine na koži glave

Ukoliko imate tanku ili proređenu kosu, vaše vlasište je izloženije suncu. Kao što je bez zaštite moguće da vam koža tela izgori na suncu, moguće je da se to desi i na vlasištu.

Opekotine i ostala oštećenja na vlasištu mogu prouzrokovati i novo stanjivanje i opadanje kose.

Kosa stari od sunca

Ljudska dlaka u svom sastavu sadrži dva pigmenta eumelanin i fenomelanin, koji su odgovorni za boju vaše kose. Da li je kosa plava, riđa ili crna zavisi isključivo od njih.

Pod štetnim uticajem sunca, odnosno UV zraka u kosi se stvara oksimelanin koji se inače nalazi u sedoj kosi. Količina oksimelanina utiče na fotostarenje kose, ali i na posvetljivanje.

Zato ponekad leti možemo primetiti posvetljene pramenove u kosi bez blajhanja. Možda nam se to i dopada, ali treba biti svestan činjenice da na taj način naša kosa zapravo brže stari i pre će vam se pojaviti sede.

Vaša kosa voli da se sunča, ali bez posledica!

Saznajte kako da sunčanje pretvorite u nešto sasvim fantastično i iskoristite sve prednosti sunca za svoju kosu. Evo šta sve možete da biste zaštitili kosu od negativnog delovanja sunčevih zraka:

Izbegavajte sunčanje kad je najjače UV zračenje

Izbegavajte sunčanje od 10 časova prepodne do makar 16 časova. Tada je zračenje najveće i mogućnost da vam UV zraci oštete kosu i kožu takođe na visokom nivou. Pre i posle toga manja je štetnost UV zračenja, te je to idealno vreme da svojoj kosi pružite dovoljno sunca i uživate u stvaranju vitamina D na sasvim prirodan način.

Nosite maramu, turban ili šešire u periodu kada je zračenje visoko kako biste sprečili isušivanje kose i opekotine na vlasištu. Sklonite se u hlad za vreme intenzivnog UV zračenja. Sunčajte se u proleće i jesen, tada su najmanje štetni zraci sunca i mogu vam pružti najviše prednosti za kosu sa minimalnim rizikom od oštećenja.

Koristite prirodne preparate za kosu

Smanjite upotrebu agresivnih preparata za kosu. Šamponi, balzami i maske za kosu koje sadrže visoku koncentraciju hemijskih materija u kombinaciji sa suncem mogu biti pogubni za hidrataciju i kavlitet kose.

Šamponi na bazi bilja i preparati sa prirodnim sastojcima i uljima neguju, hrane i hidriraju kosu, a neki od njih sadrže i prirodne faktore zaštite od UV zraka.

Nabavite preparat za zaštitu kose od sunca

Nabavite svojoj kosi adekvatan preparat za zaštitu kose od sunca. Zaštita kose od sunca je neophodna, ako planirate da se duži vremenski period tokom letnjih dana sunčate. Danas možete pronaći fenomenalne preparate za zaštitu kose od sunca i više ne morate u te svrhe koristiti kreme i ulja za telo koji imaju masni efekat na vašu kosu. Preparate za zaštitu kose od sunca možete pronaći u obliku spreja, maske, balzama ili seruma.

Uvek birajte one na prirodnoj bazi koji sadrže prirodna ulja i ekstrakte biljaka koje imaju zaštitnu ulogu. Hemijski preparati za zaštitu kose od sunca u većini slučajeva sadrže parabene i silikone koji nikako nisu dobri za vašu kosu. Stoga, iako ćete je zaštititi od sunca, nećete imati zdravu kosu.

Osim toga, parabeni se u mnogim slučajevima vode i kao kancerogeni, te je potrebno da ih izbegavate i to u širokom luku. Ukoliko se baš desi da ste preterali sa izlaganjem suncu otkrivamo vam mali trik kako da u što većoj meri umanjite negativne posledice sunčanja za vašu kosu.

Amla i Aloe vera su vaši saveznici kada je u  pitanju redukovanje neželjenih posledica sunčanja za vašu kosu. Amla će vašoj kosi pružiti više snage i jačaće koren kose, te na taj način kosa neće lako moći da opada i da se kida, dok je aloe vera tu da umiri i regeneriše vlasište i kosu.

Aloe vera dubinski hidrira, hrani i smanjuje nivo oksidativnog stresa kosa i vlasišta, što je često kod prekomernog izlaganja suncu.

Preparati za negu kose koji sadrže ova dva sastojka idealna su kombinacija za saniranje štete nastale usled prekomernog sunčanja.

Kosa definitivno voli da se sunča, ali na vama je da joj obezbedite sunčanje sa minimalnim rizikom od oštećenja. Ona ne zna sama da se dovoljno zaštiti i zato ste joj potrebni vi. Da joj pružite više kvalitetne nege i pažnje tokom sunčanih dana, kako biste mogli bezbrižno da uživate u maženju sa suncem.