Sve što ste želeli da znate o orgazmu, a niste imali koga da pitate

Neko orgazam uzima zdravo za gotovo jer do vrhunca dolazi bez puno truda, dok neki trebaju da se dobro oznoje ne bi li ga doživeli. Otkrivamo koliko je minuta potrebno za doživljaj od kojeg će vam se zavrteti u glavi, po čemu se razlikuju muški i ženski orgazmi, zašto su dobri za zdravlje i još štošta...

Žene mogu doživeti orgazam bez dodirivanja intimnih delova, dovoljno je samo odvrteti vrući film u glavi, tvrde naučnici. Centri u mozgu zaduženi za osećaj zadovoljstva se osvetle kod žena koje u glavi zamišljaju seksi prizore na isti način kao i kod žena koje doživljavaju orgazam fizičkim dodirom.

Neki naučnici veruju da doživljavanje orgazma tokom seksa povećava šanse za začeće. Hormon oksitocin koji vrhunac izlučivanja doživljava upravo za vreme orgazma izaziva kontrakcije maternice, što pomaže spermatozoidima do brže dođu do jajašca.

Ženama je u proseku potrebno 20 minuta stimulacije klitorisa ili G-tačke kako bi doživele vrhunac, tvrde stručnjaci. No, isto tako oko 24 do 37 posto žena uopšte ne može postići orgazam.

Od stare Grčke do Frojdovog doba lekari su orgazme koristili za lečenje ženske bolesti koju su zvali histerija, a u istu je svrhu u 19. veku stvoren i vibrator.

Obično se misli da ljudi ne mogu jasno da misle za vreme seksa, a istraživanje u kojem su ispitanicama skenirani mozgovi pokazalo je da su mnoga područja u ženinom mozgu deaktivirana za vreme orgazma, uključujući i ona vezana uz emocije.

Grčevi, promene raspoloženja i bezvoljnost uopšte nisu najbolji recept za vruću noć u krevet, a brojni stručnjaci kažu da je upravo vreme menstruacije najbolje vrijeme za seks. Orgazmi su bolji u to vreme baš zato što je povećana cirkulacija krvi u području prepona.

Najpoznatija plavuša na svetu, slavna glumica Merlin Monro tvrdila je da nikad ni s jednim svojim ljubavnikom, a među njima su bili Džon F. Kenedi, Frenk Sinatra i Džo DiMađio, nije doživela orgazam.

Mnoge žene mogu doživeti višestruke orgazme, a rekord koji su izmerili lekari Vilijam Hartman i Merlin Fithian iznosi 134 u sat vremena. To znači da je žena doživljavala u proseku dva orgazma svakog minuta.

Iako muškarci i žene doživljavaju orgazam jednakim intenzitetom, razlikuju se u trajanju. Muški orgazam traje prosečno četiri sekunde, dok ženski može da traje i do 15 sekundi. Osim toga muškarci puno brže dolaze do orgazma, treba im od jednog do deset minuta, dok je ženama da stignu do vrhunca potrebno i do 20 minuta.

Za vreme orgazma telo sagoreva samo tri kalorije, ali ih zato potrošimo puno više pokušavajući da doživimo vrhunac, u proseku 50 kalorija.

Orgazmi imaju pozitivan učinak na naše zdravlje, posebno na imunološki sistem, a preventivno deluju kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, pa čak i rak, i to zato što opuštaju telo i uklanjaju učinke stresa.loading...