Sve što vam treba za zimu su OVE biljke: Čuvaju dom, upijaju vlagu i viruse

Bosiljak
Pixabay.com

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, jer se veruje da se u njemu skupljaju duše preminulih

 

Suv vazduh nezaobilazan je deo sezone grejanja, koji za sobom donosi probleme sa respiratornim sistemom. Protiv ovog problema možete se boriti na prirodan način uz pomoć bilja koje ovlažuju vazduh.

Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, jer se veruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće ovlažuje zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovno zalivanje.

Svekrvin jezik

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika, te neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalivati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smestiti u bilo koji kutak doma.

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka s obzirom da vlaži vazduh, ispunjava ga kiseonikom, neutrališe toksine i viruse, te upija dosta prašine. Najbolje uspeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je fikus Benjamin koji brzo raste i kojeg ne treba često zalivati.

Lozica

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvata prostor oko kojeg raste, te se uzdiže prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu, te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za stanove sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže u regulaciji svežine u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svetlosti.

Spatifilum

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa j neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore plesni. Najbolji učinak ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 Celzijevih stepeni.

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava prelepim tropskim mirisom.

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline, te ubija mikrobe iz vazduha.

Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela u kuhinji.

Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži veliki broj lekovitih materija, te steriliše prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje.loading...