SVE TAJNE BEČA: Mesta koja nećete naći na turističkim mapama austrijske prestonice, a MORATE DA IH VIDITE

Beč
Pixabay.com

Poznat po palatama, pozorištima, crkvama, bulevarima, operama, galerijama i muzejima, kao i po brojnoj eks-Ju dijaspori, Beč je tradicionalno neodoljiva destinacija, koja privlači više miliona turista godišnje. Ako mislite da ste saznali sve o kulturi, umetnosti, arhitekturi, muzici i istoriji ovog magičnog grada i da nema više prostora za istraživanje, varate se!

 

Kao recept za pravljenje autentične zaher torte, Beč ljubomorno čuva tajne, koje otkriva samo iskusnim i znatiželjnim avanturistima. Pa hajde da zajedno otkrijemo neke od njih!

Muzej satova

Smešten u jednoj od najstarijih kuća u Beču (Harfenhaus), Muzej satova je metafora vremena u svakom smislu i sadrži jednu od najznačajnijih kolekcija ,,vremenskih uređaja’’ u Evropi. Sa zbirkom od preko 1000 satova iz celog sveta poređanih po hronološkom redu, posetilac može pratiti razvoj satova od srednjeg veka.

Postavka na tri sprata je zapravo priča o naučnim dostignućima i tehnološkoj preciznosti. Ornamenti i ukrasi takođe govore i o ukusu i bogatstvu prethodnih vlasnika. Od džepnih satova, preko velikih kula-satova iz 15. veka do retkih japanskih stubnih satova i sunčevih diskova.

Austrijska nacionalna biblioteka

Nekadašnja dvorska biblioteka Hapsburgovaca, sagrađena 1726, predstavlja barokno remek-delo. Ujedno biblioteka od svetskog značaja, poseduje zbirku od preko 2,5 miliona knjiga, od kojih su neka dela iz 14. veka.

Biblioteka je deo Hofburg palate, a takođe sadrži i četiri muzeja. Pored izvanredno dekorisanih glavnih prostorija, posetioci mogu pogledati i posebnu zbirku, koja uključuje uređaje za štampu, papirus, portrete, muzičke instrumente i pozorište. Posebnu atrakciju čine dva globusa prečnika od jednog metra, urađene u Venecijanskom baroknom stilu.

Imperijalna grobnica Hapsbugovaca

U neposrednoj blizini Austrijske Nacionalne Biblioteke nalazi se i Kapucinski manastir, ispod kojega je i imperijalna kripta (grobnica) careva i carica Hapsburške monarhije (Kaisergruft). U njoj počiva 149 članova dinastije, uključujući 12 careva, kao i 19 carica.

Smrt članova carske porodice je podrazumevala mnoge formalnosti i ritualne, koje sa današnjeg aspekta deluju bizarno, ali treba imati na umu da je to bilo doba prosvećenog apsolutizma i delegiranog autoriteta od Boga ka vladaru, te se telo careva smatralo svetim. Ceremonija sahrane je podrazumevala izradu raskošnih sarkofaga za telo, kao i srebrne urne za srca preminulih i posebne posude za balsamovane unutrašnje organe. Poslednji Hapsburgovac koji je sahranjen u kripti je Oto, poznati austrijski političar, sahranjen 2011.

Republika kugelmugel

Smešten u senci roler-kostera u parku Prater, samoproglašena republika Kugelmugel je primer ljudske tvrdoglavosti, inata, prkosa, kreativnosti i istrajnosti borbe protiv autoriteta. Zapravo, tzv. ,,država’’ nije ništa drugo do kuće sferičnog oblika, koja zvanično ima 650 stanovnika.

Nastala je iz revolta Edvina Lipburgera, umetnika koji se sukobio sa austrijskom vladom zbog njegovog upornog insistiranja da mu kuća bude – lopta! I pored toga što je zatvoren zbog neplaćanja poreza i štampanja sopstvenih marki, Lipburger je privukao ogromnu medijsku pažnju te je dobio oprost od predsednika. Nakon njegove smrti 2015, gradske vlasti su preuzele upravljanje objektom i proglasili ga turističkom atrakcijom.

Hundertwasserhaus

Dokazano je da jednobojne i sive zgrade izazivaju depresivna stanja. Ukoliko se nađete na uglu Kegelgasse i Lowengasse ulice u Beču, zapanjiće vas Hundertwasserhaus. Šarenolika zgrada živih boja, sagrađena po zamisli umetnika Fridensrajha Hundertvasera, odaje utisak da će svakog trenutka oživeti pred vašim očima. Pored boja, zgrada se odlikuje zanimljivim balkonima kao i muralima i zelenilom, usled bršljana. Primer harmonije moderne arhitektura i prirode.

Nekadašnja carska prestonica je puna skrivenih iznenađenja koje vrebaju na neočekivanim mestima. Možete iskoristiti blizinu i veliki izbor opcija prevoza, te se odlučiti za polazak iz Beograda nekom lou-kost kompanijom, autobusom, a sve je popularniji i kombi prevoz Beč.