Svedočanstvo o tamnoj strani slave: Večeras svetska premijera dokumentarca o Ejmi Vajnhaus

Kan je danas imao gorko podsećanje na tamnu stranu slave, na projekciji moćnog dokumentarnog filma "Ejmi", o pokojnoj britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus, koja je imala 27 godina kada je umrla u julu 2011. od trovanja alkoholom.

 

  

Osećaj da je pevačica predvidela svoju sudbinu daje dodatnu dozu gorčine filmu, koji su danas imali prilike da vide novinari, a svečanu svetsku premijeru imaće večeras u ponoć, navodi agencija AP.

– Ne mislim da ću uopšte biti slavna. Mislim da s tim ne bih mogla da se nosim – kaže tinejdžerka Vajnhaus u jednom trenutku u flimu, koji je režirao britanski reditelj Asif Kapadija.

Kapadija, koji je režirao i hvaljeni dokumentarac “Sena” o vozaču Formule 1 Ajertonu Seni, još jednoj svetskoj zvezdi koja je umrla mlada, razgovarao je sa 80 prijatelja, rođaka i saradnika Ejmi, a njihove reči projektovane su preko snimaka muzičarke od detinjstva nadalje.

Vajnhausova je izrasla u izražajnu ličnost, čiji snažan kontraalt vokal i duboko intimni stihovi njenih pesama su je učinili zvezdom, ali čija je borba sa depresijom, bulimijom, drogama i alkoholom dodatno bila otežana zbog pritiska iznenadne slave.

Neki novinari na novinarskoj projekciji sa nelagodom su se meškoljili u svojim sedištima dok su gledali scene u kojima je prikazano medijsko ludilo koje je okruživalo Ejmi Vajnhaus posle izlaska njenog drugog albuma “Back to Black”, koji ju je učinio zvezdom, kao i njeno neuračunljivo ponašanje, zbog kojeg je često bila na naslovnim stranicama tabloida.

I njeni roditelji pojavljuju se u filmu, koji bi premijeru u SAD trebalo da ima u julu. No, međutim, oni su nedavno kritikovali film, okarakterisavši ga kao “neuravnotežen” i navodeći da se u njemu sugeriše da su članovi pevačicine porodice učinili premalo da joj pomognu da prevaziđe zavisnosti od kojih je patila.

Portparol porodice naveo je da roditelji Ejmi Vajnhaus nemaju nameru da prisustvuju večerašnjoj premijeri.

Niko, međutim, nije prikazan kao “totalna hulja” u filmu, koji pokazuje kako su ljudi koji su brinuli o Ejmi, pokušavali i nisu uspeli, da obuzdaju njene demone.

U jednoj od poslednjih scena, pevač Toni Benet, s kojim je Ejmi snimila poslednju numeru – duet “Body and Soul”, smestio je Vajnahus u Panteon pevača, zajedno s Elom Ficdžerald i Bili Holidej.

Kako navodi agencija AP, to je dirljiv kraj tužne i opominjuće priče.

Ejmi Vajnhaus, čije pesme su bile probrana mešavina žanrova, uključujući i ritam i bluz, soul i džez, poslednji nastup imala je 18. juna 2011. u Beogradu, kada je pred publiku izašla u vidno alkoholisanom stanju.

Najpoznatije pesme petostruke dobitnice Gremija su “Back to Black”, “Love is a Losing Game”, “Rehab”, “Tears Dry on Their Own”, “You know I’m No Good”.

Objavila je dva studijska albuma (Frank, Back to Black), jedan živi album, dva kompilacijska albuma, 14 singlova, tri video albuma i 15 muzičkih videa.