Svet ga je slavio, a pismo oca Džim Morisona ostaviće vas u šoku (FOTO)

Džim Morison
Wikipedia

Roditelji su nam često i najžešći kritičari, a dokaz toga je i otac slavne legende 'Dorsa', Džima Morisona

 

Džejms Daglas Morison bio je sin admirala ratne mornarice SAD-a, a već od detinjstva su ga opisivali kao ekscentričnog.

U dobu od tri godine 1947. svedočio je saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca “uskočile u njegovu”, te da su s njim ostale kroz život. To ga uverenje neće napustiti do smrti, čak u pesmi “Peace Frog” s albuma “Morrison hotel” opisuje to iskustvo.

Prema riječima njegova profesora književnosti, Jim je čitao mnogo više od svih kolega u razredu, a njegov ukus bio je do krajnjih granica ekscentričan i izvan konvencija, pa često ni sam spomenuti profesor nije znao za djela o kojima Jim govori.

Nakon što je njegov otac prebačen u Kaliforniju iz Virdžinije, Morison je otišao da živi kod deke i bake gde je pohađao i koledž. Nakon što je postao pevač u bandu ‘Doors’, nije trebalo dugo da postane jedan od najhvaljenijih i najkontroverznijih pevača ikad.

Popularni Vilidž Vojs opisao ga je kao “prvog velikog seks simbola od smrti Džejmsa Dina”, ikonom gota… Sredinom 1960-ih ‘Dorsi’ su sa mešavinom svog psihodeličnog roka i bluza ubrzo postali najpolularniji rok bend u Americi, a ikao je Morison uživao neviđenu slavu, jedna osoba mu nije bila baš obožavatelj – njegov rođeni tata.

Tvrdokorni marinac svoju je decu odgajao vojnički, a nakon što se proslavio Morison je prekinuo svaki kontakt sa porodicom te je čak lažno tvrdio da su preminuli – verojatno jer ga nikad nisu podsticali u njegovoj karijeri.

Naime, nakon izlaska prvog albuma ‘Dorsa’, otac mu je u pismu napisao:

Odustani od svake ideje pevanja ili bilo kakve veze sa muzičkom industrijom, jer smatram kako nemaš baš nikakvog talenta u ovome čime se baviš”.

Srećom, njegovo odobravanje nije uticalo na Džima Morisona, koji je nastavio pisati pesme koje i današnji klinci slušaju.

Naposletku je njegov otac priznao kako je požalio zbog svojih reči u pismu 1970. u kojem je rekao kako je njegovo odvajanje od porodice bilo rezultat svađe oko njegovog muzičkog talenta, no da je svejedno ponosan na njega.

 

Preuranjena smrt legende

Oko smrti legendarnog Morisona saplelo se nekoliko priča. Njegova devojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovom stanu, te da se Džim otišao okupati, ali kad je ona ušla u kupatilo našla ga je mrtvog u kadi.

Kad su Džimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli poverovati.

Rej Manzarek je prvi izneo teoriju kako je Džim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potstaklo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svedoci koji su Džima navodno videli živog u Africi. Celoj misteriji pomogao je i tajni pokop Džimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise.

Ipak, teorije o “odglumljenoj smrti” su najverojatnije neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi koji u kratkom životu učine velika dela. Ostao je jedna od najvećih rok legendi svih vremena.

Nakon dvadeset godina progovorio je i Džimov prijatelj, fotograf Alen Ronej, koji je prijavio Morisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Daglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim “Kraljem guštera”.

On je bio taj koji je organizovao i njegov tajni pogreb kom je prisustvovalo samo pet ljudi. Ronej tvrdi da je Džim Morison umro od prekomerne doze heroina i da je poslednja tri dana proveo “fiksajući” se sa svojom devojkom.

Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu.