SVIMA JE POTREBAN MIRAN SAN: Uredite spavaću sobu po feng šui pravilima

Feng šui nije moda već potreba i to se sve više pokazuje na delu. Koncept razmeštanja stvari da bi se dobila harmonija u prostoru je važna i za vašu spavaću sobu, jer jedino tako možete imati zdrav san.

spavaća soba
pixabay.com

Vaše mesto boravka je vaše drugo “ja”. Oslobodite se  negativne energije i unesite harmoniju u stan zahvaljujući feng šui pravilima, koja su se već pokazala ispravnim.

Jako je važno da namestite spavaću sobu po feng šuiju i obezbedite sebi kvalitetan san, jer ćete tako popraviti ukupno stanje organizma.

Evo čega bi trebalo da se pridržavate.

Održite mir i fokus u spavaćoj sobi

Spavaća soba je mesto odmora i romantike, pa i stvari u vašoj sobi moraju da zrače ovakvom energijom.

– Spavaća soba bi trebalo da sadrži samo one predmete koji se odnose na spavanje, relaksaciju i vezu sa partnerom – kaže Tiša Moris, feng šui konsultant.

Druga konsultantkinja Marlina Los dodaje da bi religiozne predmete trebalo izbaciti iz spavaće sobe, jer sveci nemaju potrebu da vas vide gole. Nađite drugo mesto u stanu za to.

Posao držite van spavaće sobe

Mir je ono što želite na mestu na kome spavate, tako da sav materijal za posao ostavite ispred vrata spavaće sobe. To uključuje i laptop i mobilni telefon. Jasno nam je da je ovo teško, ali vremenom ćete se navići i onda nećete želeti da iko ikada više ometa vaš mir.

– Ukoliko ste limitirani prostorom i morate da radite iz spavaće sobe, onda se bar potrudite da to nema nikakve veze sa vašim krevetom, odnosno da bude što dalje od njega – kaže Karol M. Olmsted.

Izaberite neutralne boje

Poznato je da boje jako utiču na vaše raspoloženje, pa je jako važno da razmišljate o tome dok opremate svoju spavaću sobu.

– Feng šui pravilo je da tople boje donose toplinu i u vaš odnos u vezi, a hladne čine suprotno – kaže Olmsted.

Razmislite o ogledalima u spavaćoj sobi

Većina ljudi ima bar jedno ogledalo u sobi u kojoj spava, ali savetnici su protiv toga.

– Udaljite ogledala iz spavaće sobe jer njihova reflektujuća energija je u stvari preagresivna, a to vam nikako neće prijati u krevetu, jer tako možete znatno da narušite svoj san – kaže Laura Serano.

Uskladite materijale

Morate da slopite jin i jang i vašoj spavaćoj sobi.

– Najvažnije je da imate te meke teksture poput plišanog tepiha ili mekanog ćebeta koji prekriva vaš krevet. One donose sigurnost koju ste imali u majčinom zagrljaju – kaže Serano.

Obavezne su zavese za zamračivanje

Zavese za zamračivanje su obavezan detalj u spavaćoj sobi jer čuvaju vašu intimu. Na taj način utičete i na čuvanje tajni o svom životu i zadržavanje emocija samo za sebe.

Zadržite pogled na vrata

– Kada postavljate svoj krevet, uzglavlje uvek okrenite tako da kad elegnete možete da vidite vrata od sobe. Tako otvarate prostor i otvarate sebe za nove mogućnosti – kaže Serano.

Ona dodaje da je pogled na vrata izvesni znak vlasti i vlasništva i svako ko se nađe u vašem prostoru će toga biti svestan.

Izbegavajte grede i kose plafone

Jedno vreme je baš bilo popularno spavaću sobu smestiti u samo potkrovlje, ali to nikako ne odgovara energiji koju želite da prizovete. Oštre ivice su agresivne, a vi ne bi trebalo tako da se osećate dok se odmarate od svega u životu.

Pažljivo odaberite umetnine

– Kada birate, na primer, koju sliku ćete da okačite na zid, onda bi trebalo da razmislite kako želite da se osećate kad otvorite ujutru oči i kada ih uveče zatvarate – kaže Olmsted.

Lake boje i zaobljene ivice su uvek preporučljive jer deluju relaksirajuće.