TAKO JE JEDNOSTAVNO! Napravite same lak za nokte, U BOJI KOJA SE VAMA DOPADA

Lak za nokte
Pixabay.com

Lak za nokte ulepšava naše ruke, i celokupan izgled, već vekovima unazad! Evo kako da napravite samo svoju nijansu!

 

Često se negovane, manikirane ruke uzimaju kao jedno od “merila” dobre stilizovanosti žene, a evo deset stvari koje niste znali o laku!

Star je 5.000 godina

Postoje naznake da se na drevnoj teritoriji Kine, više od 3.000 godina pre nove ere, koristila mešavina pčelinjeg voska, belanaca i pigmenta iz povrća kako bi dame iz visokog društva imale namazane nokte.

U drevnom Egiptu, boja noktiju označavala je klasu – dame iz nižih staleža nosile su svetle i neutralne boje, dok je vatrena crvena bila rezervisana za lepotice visokog roda.

Tamni lak se zaista brže ljušti

Iako mnoge dame misle da se oštećenja na lakovima jačih boja samo bolje vide, jer je kontrast između laka i nokta izraženiji, to nije tačno. Lakovi tamnih, jakih boja zaista se brže ljušte od onih neutralnijih i svetlijih. Razlog leži u činjenici da ovakvi lakovi imaju veću pigmentaciju, odnosno drugačiju konzistenciju od “lakših” boja.

Da biste izbegli guljenje laka sa vrhova noktiju, tamnije lakove mažite u što više tankih slojeva, umesto u dva deblja.

Kako se bira boja

Najviše volite neku određenu boju na noktima? Taj izbor nije nasumičan, kažu stručnjaci. Brojna istraživanja pokazala su da odabir boje laka ima veze sa našim mislima ili osećanjima. Crvenu boju tako biraju samouverene žene, ali i one koje misle da im je potrebno još malo samopouzdanja, ružičasta je za smirene i osećajne, a neutralna za žene koje ne žele da ih bilo šta opterećuje.

Možete i sami da ga napravite

Na Internetu postoje brojni tutorijali za pravljenje laka za nokte, a najlakši način je da pomešate providni lak sa izmrvljenom omiljenom senkom za oči i tako dobijete željenu boju, koja će se uklapati u kolorit vaše šminke.loading...