TATE, IZVINITE: Nauka je dokazala da deca INTELIGENCIJU NASLEĐUJU OD MAJKI!

Majka
Pixabay

Nemački naučnici došli su do spektakularnog otkrića koje će uticati na sklapanje mnogih brakova.

 

Nova istraživanja dokazala su da se ljudi rađaju sa uslovljenim genima koji se ponašaju na različite načine u zavisnosti od toga da li su nasleđeni od majke ili od oca. Dalja istraživanja pokazala su da su majke odgovorne za to koliko će dete biti inteligentno.

Godinama se već zna da je inteligencija nasledna komponenta, ali se sve do nedavno verovalo da očevi i majke imaju jednaku ulogu u tom naslednom procesu. Međutim, nekoliko studija pokalao je da deca imaju više šanse da naslede inteligenciju od majki jer su ti geni locirani na X hromozima (kojih majke imaju dva).

Istraživači sa univerziteta u Ulmu u Nemačkoj dokazali su da se mnogi geni, posebno oni koji se odnose na kognitivne sposobnosti, nalaze na X hromozomima.

Ipak, važno je znati i da genetika nije jedina odgovorna za inteligenciju deteta, prenosi Secondnexus.com. Druge studije pokazale su i da majke imaju ključnu ulogu u emotivnom razvoju deteta, u velikoj meri zbog fizičkog i emocionalnog kontakta.

Primera radi, naučnici sa univerziteta u Minesoti otkrili su da dete staro dve godine koje je formiralo jaku povezanost sa majkom ima veći kapacitet za igranje kompleksnih dečjih igara. Istraživanje je pokazalo da jaka veza sa majkama neguje prirodnu radoznalost, kao i da jača poverenje kako bi se lakše rešavali problemi.loading...