TERASE SU UVEK U MODI: Evo kako da od njih napravite MAGIČNI KUTAK stana

Stilovi, materijali, boje, kombinacije boja, sve je to podložno promenama iz sezone u sezonu, ma koji god deo kuće ili stana bio u pitanju. Ono šta je uvek u trendu, jeste imati lepu, ušuškanu, dobro uređenu i funkcionalnu terasu, posebno nakon perioda karantina kada su terase doživele najveći procvat i najveću upotrebljivost do sada.

Pixabay.com

Iz tog razloga se sve više govori o njihovim uređenjima, stilizovanju, upotrebi određenih materijala koji su otporni na vanjske uslove, a mi krećemo od samog početka, a to su podne obloge za terasu.

Ukoliko renovirate svoju terasu ili želite da je u nekoliko koraka izmenite i učinite lepšom, biće dovoljno da promenite podove i okrečite zidove, stavite neki cvet, svetiljku i boićete potpuno novi ambijent. Kako su na njima podne obloge često zastarele, na starijim zgradama su to terace, beton, onda je to ulaganje koje je najpotrebnije, a evo i koji podovi za terasu su najidealnije rešenje.

Deking

Ovo ste sigurno već viđali, ali ne toliko na terasama, koliko okolo nekih privatnih bazena i bazena na internetu i društvenim mrežama. Deking izgleda poput drvenih dasaka, što ni ne čudi, jer se pravi kombinacijom drveta i plastike, ali se radi o jako otpornom materijalu koji je iz tog razloga sve popularniji kako za oko bazena, za postavljanje na balkonima, tako i na terasama.

Ovi podovi za terasu daju prirodniji, ušuškaniji izgled svakom enterijeru/eksterijeru, odlični su za dalje uređivanje prostora, pa je definitivno trend koji je ove godine među prvima.

Pločice

Kada je reč o uređenju terasa, onda su pločice, keramičke ili od drugih materijala, nezaobilazne. Podne pločice se koriste u najvećoj meri, što zbog svog brzog i jeftinog postavljanja, što zbog različitih dimenzija i dezena u kojima postoje.

Ono o čemu biste uvek trebali da vodite računa kada se radi o njima jeste da boju prilagodite boji zidova, ograde, samog terasnog nameštaja, ali i da vodite računa da ne budu klizave, već da stvaraju što veći otpor kada se preko njih gazi ili kada se stavi neka staza ili tepih. Trendovi se menjaju, pa tako i dezeni koji su popularni, ali pločice sa mermernim dezenom i one koje su reljefne uvek su dobrodošle za balkone.

Veštačka trava

Podovi za terasu mogu biti najrazličitiji, pa iako su to često pločice, preko njih još češće idu neke stazice, manji tepisi. Odlično rešenje ukoliko imate na terasi beton ili teracu, što je uglavnom u stanovima starije gradnje, jeste ubacivanje veštačke trave. Ovo je ujedno najbrže rešenje za menjanje izgleda celokupne terase, a daje vam utisak da ste terasu pretvorili u malu baštu, odnosno dvorište.

Sve što je potrebno jeste da izmerite dimenzije terase, prema njima vam iseku travu, postavite je i uživate. Veštačka trava je prilično otporna na vodu i sunce, ali vremenom bledi, pa da biste je duže nepromenjenu imali sklanjajte je u zimskim mesecima i zaštitite od sunca, tako će vam poslužiti više sezona.

Trendovi su različiti, koji god deo uređenja da je u pitanju, a najvažnije je da ispunite sopstvene kriterijume ukusa i stila koji imate, da napravite da sve bude udobno i bezbedno, jer to je najbolji trend koji uvek vlada.