Termo i zvučna izolacija: Važan kriterijum kada se biraju sobna vrata

spavaća soba
pixabay.com

Osnovna funkcija sobnih vrata jeste da se otvaraju i zatvaraju i da odvoje jedan prostor od drugog, na taj način ukućanima pružaju osećaj komfora i privatnosti, ali podjednako je važno, za mnoge čak najvažnije, što iza zatvorenih sobnih vrata imamo mir i tišinu, naši su čuvari od hladnoće, ali i preterane toplote.

Sobna vrata kao štit od hladnoće, ali i toplote

Ukoliko u domu nije dobra termoizolacija, ogromni su energetski gubici, pa se zimi hladnoća zavuče u svaki kutak takvog doma, a leti je pretoplo i nepodnošljivo. Takvi životini prostori su nezdravi, neudobni za stanovanje i funkcionisanje, a troškovi grejanja, ali i hladjenja,  su ogromni.  Da bi se smanjili troškovi  u takvom stanu, potrebno je da se poboljša termoizolacija  prostora,  to se postiže zamenom prozora i vrata, posebno sobnih vrata. Danas na tržištu postoje sobna vrata za svačiji džep i svačiji ukus, iz tog razloga mnogi kažu da je lako naći odgovarajuća, dok drugi ne mogu da se odluče i od toliko modela odaberu jedan, koji će objediniti dizajn, materijal, zaštitu od spoljašnjih uticaja i cenu koja uvek prati kvalitet.

Osim po dizajnu, koji se danas približio različitim ukusima, sobna vrata se razlikuju po materijalu od koga se prave. Pravilo je da jeftiniji materijali nisu otporni na toplotu, vlagu i zvuk, zato se za kupatila izbegavaju vrata od iverice koja nisu otporna na vlagu, a sobna vrata od medijapana se uvek preporučuju kao dobar izbor. U zavisnosti od želje, vrata od medijapana se mogu farbati u različite boje ili se po želji mogu presvući folijom. Poslednjih godina su posebno popularna sobna vrata od PVC panela, zato što ona pružaju najbolju toplotnu  i zvučnu izolaziju. Za one koji ne odustaju od tradicije, sobna vrata od punog drveta su uvek najbolji izbor, ali treba reći i najskuplji, medjutim, ako ih skuplje platite, dobićete odličan kvalitet, najbolju termo izolaciju u domu.

Dobra zvučna izolacija u domu

U domovima višečlanih porodica, zvučna izolacija je najvažniji faktor, koji utiče na  mir i skladne odnose u porodici.Najbolju zvučnu izolaciju pruža drvo i materijali nastali njegovom preradom.  Kroz zatvorena sobna vrata dobrog kvaliteta, koja su deblja, a samim tim i masivnija, teško da će proći zvuk koji može da naruši tišinu i mir ukućana. Medjutim, čak i ako su napravljena od najboljeg materijala, ako dobro ne naležu i ako oko njih ima slobodnog prostora, to će bitno remetiti njihovu odličnu termo i zvučnu izolaciju.

Kako bi sobna vrata pružila odličnu izolaciju, važno je da su dobro zaptivena sa strane, odnosno da delovi od gume pomažu da sobna vrata besprekorno naležu na ram, u potpunosti se zatvaraju, sve rupe su zaptivene, a zvukovi na taj način blokirani da udju u sobu. Ako u stanu nemate pragove, onda sobna vrata treba da prilagodite takvom prostoru, ukoliko vrata nisu predvidjena da ispod njih ne bude prag, ostaće otvor, dovoljno veliki da pušta zvuk i jasno se čuju glasovi iz drugih prostorija, čak i najudaljenijih. U ovakvm slučajevima na sobna vrata se postavljaju gumeni dihtunzi, koji treba da obezbede dobro dihtovanje, prianjanje vrata za pod u stanovima gde nema pragova, a oni su sve češći u novogradnji, zato treba u tom smeru da razmišljamo.