TOM HARDI POSTAJE PLEMIĆ! Objavljena LISTA ljudi koje će kraljica odlikovati, na njoj i neka BAŠ ZVUČNA IMENA

Tom Hardi
Facebook.com/TomHardyUK

Britanske fimske zvezde Ema Tompson i Kira Najtli i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro nalaze se na spisku javnih ličnosti koje će dobiti odlikovanja u ime britanske kraljice Elizabete Druge.

 

Lista dobitnika odlikovanja za zasluge, dobru službu i hrabrosti objavljena je sinoć. Nagrade će dobitnicima uručiti britanska kraljica ili neki drugi visoki zvaničnik kraljevske porodice na ceremoniji u Bakingemskoj palati.

Odlikovanja će biti dodeljena u čast zvaničnog rođendana Elizabete Druge koji će se sutra svečanom paradom u Londonu i drugim manifestaciama obeležiti širom Velike Britanije.

Među dobitnicima su istaknuti pojedinci i javne ličnosti, poput Oskarovke Eme Tompson, koja je decenijama pod budnim okom javnosti, ali i zaslužnim građanima u humanitarnom radu i drugim oblastima. Tompsonova (59) će postaće Dama Ema, što je priznanje za žene u rangu viteza.

Ema Tompson je poznata po filmovima “Hauardov kraj” i “Razum i osećajnost” za koje je dobila dva prestižna Oskara. Poznata je kao i televizijska i pozorišna glumica, kao i scenarista i pisac.

 

Glumica Kira Najtli, poznata po ulogama u filmovima “Pirati s Kariba” i “Gordost i predrasude”, takođe će dobiti odlikovanje britanske kraljice.

Kazuo Išiguro dobiće priznanje za doprinos u književnosti.

– Veoma me je dirnulo ovo priznanje države koja me je prihvatila kada sam bio mali dečak – rekao je Išiguro, koji je rođen u Japanu.

On je engleski romanopisac, scenarista i pisac kratkih priča. Njegova porodica se preselila u Veliku Britaniju kada je imao pet godina. Napisao je dela “Ostaci dana”, “Zakopani džin”, “Bledi pogled na brda”.

 

Glumac Tom Hardi, zvezda filma “Početak” (“Inception”) i drugih poznatih filmskih ostvarenja, dobiće priznanje u ime krune za doprinos britanskoj kinematografiji.

Bivši fudbaler Liverpula i menadžer Keni Dalgliš (67) takođe je odlikovan za doprinos u fudbalu, kao i za humanitarni rad u gradu Liverpulu.

Najmladja dobitnica odlikovanja je 20-godišnja alpska paraskijašica Mena Ficpatrik, koja je bila najuspešnija britanska takmičarka na Zimskim paraolimpijskim igrama 2018.

Najstarija dobitnica je medicinska sestra Rosmeri Povel (103), koja se humanitarnim radom bavi već 97 godina.