TOTALNA TRANSFORMACIJA: Četiri feng šui biljke donose blagostanje u vaš dom

Osim što će u tvoja četiri zida unijeti pozivne vibracije, u istočnjačkoj filozofiji postoji verovanje da određene biljke donose bogatstvo.

Pixabay

Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije u domu su bujne zelene biljke. Dakle, prema drevnim verovanjima postoje biljke koje u dom privlače energiju blagostanja i bogatstva.

Prema Feng šuiju, prisustvo takozvane „biljke novca“ u prostoriji pozitivno utiče na radne sposobnosti, te vlasniku donosi bolju zaradu.

Otkrivamo četiri najpoznatije biljke koje privlače novac.

Krasula ovata

Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac. Potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca.

Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, te skladište vodu). Može dostići visinu do 3 metra, mada su takvi primeri nešto ređi. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća i to sitnim belim cvetovima.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente – 40 posto peska, 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, ili lomljena cigla.

Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zimeTemperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će se biljka smrznuti (idealna temperatura je oko 10 Celzijusa). Možete je držati i u stanu na toplom, ali onda treba i češće da je zalivate.

Rečna pahira

Ova biljka naziva se još i drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i verovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za gajenje u kućnim uslovima.

Pripada porodici Malvaceae i rodu Pahira koji obuhvata oko 77 vrsta, a samo ime potiče od jezika koji se govori u Gvajani. Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gde raste kao drvo koje može dostići visinu čak do 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 cm (kao bonsai), pa do 2 metra.

View this post on Instagram

Money tree is getting so full that it’s tough to fit it all in the frame.

A post shared by Shelley Fiabane (@reckless_moxie) on

Pahira ima tri, pet ili više manjih stabala koja su međusobno isprepleteni,  te na taj način formiraju centralno stablo. Cveta nakon tri godine starosti, ali retko u zatvorenom prostoru.

Pahiru je lako održavati. Voli svetla mesta, ali ne sme biti izložena direktnom suncu.Idealna letnja sobna temperatura je od 16– 24 Celzijusa, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Dobro ju je zaliivati ustajalom vodom. Zimi je manje zalivajte, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svetlosti opada i potreba za vodom.

Zlatni puzavac

Jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna nega, a raste vrlo uspešno i brzo. PotIče iz zemalja Dalekog Istoka, a prema verovanju takođe privlači blagostanje.

View this post on Instagram

The people asking ‘how do you get the plant to crawl up the wall?’ are at an all-time high again so here’s another repost: *FAQ’s* •The name of the plant behind the couch is ‘Neon Pothos’ •I use 3M outdoor light clips to help it climb (swipe left to see) •the aerial roots are not doing much in terms of anchoring the plant •Yes, the aerial roots are staining the wall a bit. If one day I take the plant down I’ll just repaint the wall •I use a self-watering planter for this plant and it’s placed on a self-made stool to suit the height of the couch (swipe left to see) •I don’t move the clips once they’ve been applied to the wall. I just add more clips as the plant grows •I’ve had this plant for 3+ years. It started out in a 15cm pot and not long at all. I first let it grow long, hanging by a window for about a year before I repotted it into the self-watering planter and attached it to the wall. It continued growing very fast •it is an Epipremnum, not a philodendron •It gets late afternoon sun as shown in the pictures •I deliberately made the stems zig-zag up a bit, for the look I wanted. • I do trim the top quite a bit. Also soon I’ll attempt to replace the old soil with new soil. I hope that covers everything ?? . . . #urbanjungle #urbanjunglebloggers #houseplants #houseplantclub #plantsmakepeoplehappy #neonpothos #epipremnumaureum #thejungalow #jungalow #plantsmakepeoplehappy®

A post shared by ?Jamie’s Jungle?by Jamie Song? (@jamies_jungle) on

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svetlu, ali ne voli ni potpuni mrak. Redovno zalivanje je poželjno, ali treba paziti da ne preterate s količinom vode. Naime, zlatni puzavac ima relativno mali koren pa lako može doći do truljenja. Ova biljka ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha čime poboljšava njegov kvalitet.

Kineski dolar 

Kao što joj sam naziv kaže, potiče iz Kine, ali misionari su je proširili širom sveta, a najpopularnija je u skandinavskim zemljama.

Kineski dolar se gaji kao sobna biljka. Mada dolazi iz planinskih područja, neće preživeti zimu napolju. Dakle, već u jesen je treba uneti u kuću. Voli vodu i treba je često zaliivati. Takođe voli svetlost, ali nije dobro direktno je izložiti suncu.