TRADICIONALNO JELO ZA PRAZNIK SVETOG SAVE: Najlakši i najbolji recept za prhke i meke PERECE

Svetosavske perece – male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.

pixabay

Sveti Sava- školska slava. Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu“, piše za Danas Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.

Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“ Nismo išli na časove. Nosili smo bele košulje… Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije bio kompletan bez pereca“, navodi Gašpar i daje svoj recept za svetosavske perece – „prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama…

Sastojci:

500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,

3 dl mlakog mleka ili vode,

50 g otopljenog maslaca ili margarina,

1 kašičica soli,

1 kašičica šećera,

20 g svežeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:

50 ml vode,

1 kašičica sode bikarbone,

morska so po potrebi

Priprema:

Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način, testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.

Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.

Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.

Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.

Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.

Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu . Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak integralnog brašna. Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.