TRAGEDIJA JUGOSLOVENSKOG PEVAČA: Imao je život iz snova, a onda mu je sin poginuo, ćerka se predozirala, a on pucao u sebe

mišo kovač
Wikipedia/Stevan Kragujević

Pevač Mišo Kovač (75) zaista je imao težak život sa brojnim iskušenjima koja su dovela do toga da je u jednom momentu pokušao da izvrši samoubistvo.

 

Tuga i patnja počela je kada je njegov sin Edi kao vojnik stradao je 1992. godine. Mišo i supruga Anita tvrdili su da se sve desilo pod čudnim okolnostima.

– Nakon Edijeve smrti više me ne zanima život – često je ponavljao Mišo kojem se tada ceo svet srušio.

Na tabletama je bila i Mišina supruga Anita, a nakon nekog vremena brak im se raspao. Priču o tome šta se tačno dogodilo njegovom sinu pevač nikada nije ispričao do kraja.

– Za razliku od papira koje smo mi dobili, a u kojima je stajalo da je naš sin umro od prostrela glave, takvog da bi na kraju mogao da živi, prava je verzija bila drugačija. U tim je dokumentima pisalo da je Edi umro od sepse izazvane velikom količinom bakterija u organizmu – rekla je jednom prilikom Anita.

Edi je bio sedam dana u komi i umro je u velikim bolovima. Anita je i tada tvrdila da se sigurno nije sam ubio i da je bio deo neke političke igre.

– To je ono što i mene i Mišu kao roditelje boli. Mišo se želeo svetiti, tražiti pravog krivca, ali ja sam mu savetovala da to ne čini jer svakome će se vratiti milo za drago – objasnila je.

 

Nova veza s vidovnjakinjom Silvijom Konte Kalvi Marković počela je da puni naslovne strane novina. Pevač je pokupio stvari i otišao iz porodičnog doma. Istog poslepodneva Aniti je poznanica javila da se ukrcao na trajekt za Brač s dotičnom damom. Njegova ćerka Ivana nije podnela to što ih je otac ostavio.

U proročnici, pevač je video osobu koja će mu pomoći da vrati mir.

– Četiri godina sam bio polumrtav, ležao nakljukan sedativima ili sam bio na groblju – ispričao je Mišo, koji si je u međuvremenu pridodao i ime Mate.

Ćerka Ivana (39) sve je teže podnosila otuđenost oca. Nakon pogibije starijeg brata, očeve teške depresije i razvoda roditelja, posegnula je za heroinom.

– Ja sam bio toliko zaokupljen samim sobom i svojom depresijom da nisam ni primećivao njenu zavisnost – rekao je pre nekoliko godina pevač.

Od predoziranja velikom količinom tableta za smirenje spasla ju je sadašnja Mišina supruga Lidija koja je pronašla njezino beživotno telo. Provela je mesec dana u zagrebačkoj bolnici Sestara Milosrdnica na odeljenju kod doktora Sakomana, a nakon toga otišla je u komunu Bernardice Juretić na Čiovu.

A onda je usledio novi šok! Nekoliko nedelja nakon dočeka Nove 1999. u podstanarskom stanu u Zagrebu očajni pevač je pokušao samoubistvo. Pištoljem je sebi pucao u grudni koš, ali je pronađen posle pola sata i lekari su uspeli da mu povrate život.

– Pokušaj samoubistva bila je samo kulminacija nagomilane tuge i očaja zbog gubitka sina – objasnio je kasnije Mišo Kovač koji se nakon relativno brzog oporavka vratio nastupima u velikom stilu.

Pevač je pre nekoliko godina rekao da za svaku godišnjicu smrti svog sina odlazi na Mirogoj. Tada je rekao da mu Edo nedostaje fizički, ali da on i dalje živi u njegovoj duši.

– Oni roditelji koji su pokopali svoje dete, a nikome to ne želim u životu, znaju da ta bol nikad ne prolazi, ne zaleči se, već živite s njom – izjavio je legendarni umetnik.