TRAŽITE IDEALNU DESTINACIJU ZA ODMOR? Istražite Srbiju i uživajte u čarima naše zemlje! (FOTO)

Suverena država koja se nalazi na raskrsnici srednje i jugoistočne Evrope, u centru Balkanskog poluostrva

pixabay.com

Srbija je zemlja koja ima izuzetan turistički potencijal i tu se pre svega misli na banjski i seoski turizam, ali su veoma popularne i srpske planine, jezera, kao i izleti po Srbiji u manastire i znamenite gradove.

Zahvaljujući očaravajućim prirodnim lepotama i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu našu zemlju svakako treba detaljno istražiti i upoznati se sa svim njenim atrakcijama.

Ukoliko su putovanja po Srbiji nešto što vas zanima, u nastavku ćemo vam dati nekoliko sjajnih ideja za odmoru u našoj lepoj zemlji.

Planina Srbija
Pixabay.com

Izleti i vikend putovanja

Srbija ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma, pre svega zahvaljujući nestvarnim prirodnim lepotama koje krase seoske predele širom zemlje. Ono što autentična srpska sela mogu da ponude jeste pravi ugođaj u idiličnom okruženju, uz dobru hranu, piće i ljubazne domaćine.

Postoji nekoliko poznatih turističkih sela koja su idealna kada su u pitanju izleti, a neka od njih su Sićevo, Sirogojno, Mokra Gora, Gostilje, Koštunići.

Zahvaljujući bogatoj ruralnoj tradiciji, jedna od najbitnijih karakteristika seoskog turizma u Srbiji jeste i razvoj etno sela. Neka od najpoznatijih etno sela su Drvengrad u Mokroj Gori, Staro selo u Sirogojnu, Moravski konaci u Velikoj plani.

Putovanja u našoj zemlji mogu obuhvatiti i posetu veličanstvenih planinskih predela, a preporuka je svakako da se posete Kopaonik, Zlatibor, Fruška gora, Stara planina

Kada su u pitanju vikend putovanja Srbija može da ponudi brojna izletišta koja su veoma atraktivna, pre svega sa kulturno-istorijskog aspekta, pa je tako ovo sjajna prilika za turiste da obiđu brojne srpske manastire i znamenite gradove – Oplenac, Sremsku Mitrovicu, Sombor, Smederevo.

pixabay.com

Letovanje u Srbiji

Za letovanje možda nije prva asocijacija, ali naša zemlja ima pregršt potencijala i za razvoj ovog vida turizma. Letovanje u Srbiji preporučuje se pre svega na mestima gde postoji mogućnost da se uživa u čarima reka, jezera ili akva parkova.

Palićko jezero je veoma popularna destinacija, a jezero krase duge, prelepe plaže i čista voda.

Srbija je takođe bogata banjskim i klimatskim centrima koji prevashodno služe za prevenciju raznih bolesti, ali i rekreaciju, bavljenje sportskim aktivnostima i odmor u prirodi. U samim banjama i u okolini mogu se naći razni verski objekti (crkve, manastiri, tvrđave) i kulturno-umetnički i istorijski objekti od državnog i svetskog značaja.

Postoji preko 40 banja, a neke od najznačajnijih su Vrnjačka banja, Sokobanja, Ovčar banja, Niška banja, Bukovička banja

Pandemija korona virusa probudila je strah i mnoge navela da se letovanja za ovu godinu odreknu, ali u našoj zemlji takođe možete naći mesto za odmor – na vama je da odaberete najprimamljiviju destinaciju i upustite se u nezaboravnu avanturu.