TRI KORAKA DO SAVRŠENOG BAŠTENSKOG CVEĆA: Napravite savršenstvo od sopstvenog vrta

Sa dolaskom proleća menjaju se vremenske prilike ali u skladu sa tim i struktura našeg slobodnog vremena se menja. To znači da sve više vremena provodimo napolju i da nam boravak za svežem vazduhu u zelenoj prirodi i te kako prija. Ipak, da bi to vreme bilo zaista prijatno potrebno je da ga ispunimo nekim sadržanjima ali i da budemo okruženi nadahnjujućim ambijentom.

Pixabay.com

Jedan od zadataka može biti uređenje baštenskog cveća i ulaganje u informisanje, načine održavanja i dekorisanje istog. Nakon što svoje slobodno vreme ispunimo radno, kasnije možemo uživati u plodovima svoga rada i davati savete drugim kako da dođu do savršenog kutka u spostvenom vrtu.

KVALITETNA I ODGOVARAJUĆA ZEMLJA ZA CVEĆE JE KLJUČNA ZA ZDRAV RAST I RAZVOJ

Pre svega da bi bilo koja biljka bila uspešna treba joj odgovarajući dom. Njega u ovom slučaju čine saksija ili prostor gde je zasađena i kvalitet materijala od kojeg je njen dom napravljen, odnosno kvalitet zemlje za cveće. Probudite svoje baštovanske talente i radite stvari temeljno. Informišite se i edukujete se koja je najbolja zemlja za cveće za onu vrstu koju gajite. Zatim kako se nanosi zemlja za cveće, koje debljine treba da bude sloj i koliko često treba da je dodajete.

Naći ćete je najčešće u pakovanja od po pet litara i po vrlo dostupnim i pristupačnim cenama. Ima brojne benefite i nekada od nje upravo zavisi dalji rast i razvoj bilja. Kažu da je pola posla u sađenju i održavanju bilja upravo u odabiru adekvatnog i kvalitetnog supstrata, a da je druga polovina u odabiru adekvatne saksije ili mesta za sadnju.

ISKORISTITE BROJNE BENEFITE KOJE IMA DEKORATIVNI MALČ

Prostor oko cveća i bilja može da izgleda uredno i lepo uz korišćenje dekorativnog malča. Brojni su benefiti koje dekorativni malč ima kako za samu biljku tako i za čoveka. Treba napomenuti da je ipak najbolje koristiti dekorativni malč napravljen od borove kore, bojene ili ne. Pokazao se kao najkvalitetniji i najbolji za korišćenje.

Iz ugla čoveka korišćenje dekorativnog malča doprinosi estetski uređenijem prostoru koji ostavlja utisak urednosti i skladnosti. Sa druge strane zbog održavanja optimalne vlažnosti zemljišta i sprečavanju rasta korova smanjuje vreme koje se provede u zalivanju i čupanju korova. Dekorativni malč možete naći u više boja koje su prirodnog porekla i ne štete ni biljkama, ni čoveku ni životinjama.

VODITE RAČUNA O INDIVIDUALNIM POTREBA SVAKOG CVETA U VAŠOJ BAŠTI

Kao što su svi ljudi različiti i imaju sopstvena interesovanje i načine za zadovoljavanje istih potreba, tako je i sa cvećem. Neminovno je da svako traži adekvatan dom, sunčevu svetlost i vodu. Ali ne traži svako u istoj količini i jednakom vremenskom razmaku. Zato treba koristiti individulani pristup i u cvećarama ili putem interneta se informisati na koji način da održavate biljke koje imate u svom vrtu. Nešto se zaliva češće, a sa manjom količinom vode, a nešto ređe ali u većim količinama. Neko traži celodnevnu sunčevu svetlost, dok drugome više prija hlad.

Zato je važno da baštovanskom zadatku posvetite dovoljno vremena i edukujete se o svim bitnim stvarima kako biste zaista stvorili mali raj u spostvenom dvorištu u čijim benefitima i lepoti će uživati cela porodica.