TRI NAVIKE KOJE MOGU DA SPASU PLANETU: Ne krivite firme i korporacije, BUDITE EKOLOŠKI SVESNI!

Poslednjih godina, čak i decenija, sve više se govori o ekološkoj svesti svih ljudi na planeti Zemlji, čime se upućuje konstantno na potrebu da se čovečanstvo ekološki osvesti, kako bismo u bližoj budućnosti imali Zemlju na kakvoj bismo želeli da živimo, a ne zagađenu planetu na kojoj život skoro da više nije moguć.

Pixabay.com

Naravno, velika pomeranja u intelektualnom nivou, dovela su do velikih ljudskih dostignuća u svim mogućim sferama nauke, svim mogućim sferama i nivoima samog života, ali je to kao cenu imalo veliko zagađene same Zemlje, zagađenje vazduh koji udišemo, pa je sve to dovelo i do ozbiljnog oštećenja ozonskog omotača, koje se ne zaustavlja, već se i dalje samo širi.

Greška je u tome što mnogi misle da su glavni krivci velike korporacije i firme koje barataju teškim izduvnim gasovima i toksičnim otpadima, koji se ne odlažu na ispravan način.

Međutim, istina je da svakog dana svi učestvujemo u tome, te da kada bi svaki pojedinac promenio samo neka svoja sitna ponašanja i navike, imali bismo planetu kakva je ona nekada bila.

Odlaganje otpada

Kako velike kompanije imaju ozbiljan otpad koji bi trebalo da skladište po određenim pravilima, tako i svako od nas ima svakodnevno otpad, koji kada bi se skupio, bio bi daleko veći od svake velike firme.

Zbog toga je veoma važan način na koji odlažete svoje otpatke, odnosno, otpatke iz svog doma. Odavno znamo da je plastičnu ambalažu, najlonske kese, potrebno posebno bacati, jer se nekoliko vekova potrebno da se jedna jedina najlonska kesa razgradi u zemlji, što govori samo o tome koliko ona jedna može da našteti zemlji i vodi koje nam obezbeđuju hranu za preživaljavanje.

Jedna od veoma važnih stvari jeste da pravilno odlažite svoje otpatke, da razdelite grupe po kojima se oni odlažu, te da isprobate opciju reciklaže, od koje na kraju krajeva možete nešto malo i da zaradite, a osim toga, da svojoj planeti učinite veliku uslugu.

Zelene površine

U sve većoj meri se dešava da se zelene površine, površine pod drvećem “čiste”, kako bi se na tim mestima pravili parkovi, parkinzi ili određeni objekti. Uklanjanjem zelenih površina, pošumljavanjem, smanjuje se i kvalitet vazduha koji udišemo, čime se narušava i zdravlja svakog stanovnika ove planete. Zato je potrebno da se pobrinete o zelenim površinama gde god to možete.

Ukoliko imate manji deo površine ispred svoje kuće, zgrade, na kojoj može da se zasadi trava, neki cvet ili imate terasu, onda to I uradite, jer ćete time ostvariti jedan mali pomak, stvoriti jednu veoma malu oazu čistog predela, ali će više takvih učinaka napraviti ozbiljan pozitivan pomak u ekološkom smislu.

Način grejanja –  toplotna pumpa voda – voda

Način na koji grejete svoj dom, poslovni ili neki drugi prostor, takođe je veoma ekološki diskutabilan. Možda uz potrošnju drva imate visoke temperature u svom domu, ne postoji toliko štetnih izduvnih gasova koji idu u atmosferu, ali to znači da ste potrošili čak nekoliko stabala za samo jednu zimu, što je ozbiljan problem celog čovečanstva.

Takve i dosta lošije greške se mogu naći u brojnim sistemima za grejanje. Međutim, postoji i jedan koji je ekološki sasvim prihvatljiv, a koristi toplotnu pupmu voda – voda.  Ovaj sistem grejanja koristi prirodne snage vaše okoline kako bi vas ugrejao zimi, odnsono, rashladio leti, ali ne narušava prirodu ni u jednom trenutku. A pored toga ovakav sistem spada u najjeftinije grejanje ako računate na duge staze.

Toplotne pumpe voda – voda koriste toplotnu energiju podzemnih voda, te je dalje kroz razmenjivač i celokupan sistem, šalju u unutrašnji prostor, kako bi se on zagrejao. S druge strane, obrnutim radom, topao vazduh leti se iz unutrašnje sredine izbacuje u spoljašnju i tako se objekat rashlađuje. Bitna stvar jeste da toplotne pumpe voda – voda koriste podzemne vode čija je temperature uvek između 14 i 16 stepeni celzijusovih, ali pri tome ne narušavaju balans podzemnih voda, jer toplotna pumpa voda – voda nešto malo ohlađenu vodu šalje u apsorbcioni bunar koji se nalazi na istoj dubini kao i prvi bunar, te samo nekoliko metara dalje od njega.

Za pokretanje sistema, toplotne pumpe voda – voda koriste električnu energiju, ali je njen utrošak dosta manji nego kod nekih drugih sistema, što osim velike uštede, jeste dodatni plus sa ekološke strane.loading...