TRIK KUVARA: Ovako se sprema najukusniji pire krompir

Pire krompir
Pixabay.com

Slavni kuvar Heston Blumental otkriva formulu za dobijanje svilenkastog pirea bez imalo lepljivosti, za koju je glavni krivac skrob. Krompire isperite i do nekoliko puta.

 

Za pire odaberite voštani krompir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

Trikovi ‘maga organizacije’ Mari Kondo za UVEK SREĐENU KUHINJU

Krompire najpre ogulite, isecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bela – krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuvajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne počnu raspadati. Koru krompira ubacite u mleko. Zakuvajte i sklonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompire propasirajte u posudi s maslacem isečenim na kockice. Ako želite da bude veoma svilenkast, pire protisnite i kroz cedilo. Dodajte proceđeno vruće mleko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od vašeg ukusa.

PRAVILNO KUVANJE POVRĆA: Koje staviti u toplu, a koje u hladnu vodu?

– Savršeni pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston.