TRIK ZA ČUVANJE NAMIRNICA: Ovako će voće i povrće duže biti sveže

Da bi joj voće i povrće ostalo duže ukusno, jedna žena se dosetila pametnog trika.

Povrće
Pixabay.com

Nema domaćinstva u kom se bar jednom nije pokvarila neka namirnica. U tom pogledu najrizičnije je voće i povrće.

Jedna majka je podelila na Fejsbuku u grupi posvećenoj uštedi novca trik na koji način održava trajnost hrane.

Prema njenim tvrdnjama, voće i povrće ostaće sveže i do dve nedelje ako ga držite u kvalitetnim posudama koje ne dopuštaju ulazak vazduha unutra. Druga njena tajna su – papirni kuhinjski ubrusi.

– Mi umotamo namirnice u ubruse i držimo ih u dobro izolovanim posudama. Papirni ubrusi upijaju vlagu i sprečavaju truljenje – napisala je majka na Fejsu.

Plastične posude joj, osim čuvanja svežine voća i povrća, pomažu i pri organizaciji frižidera.

– Pre smo sve držali u donjoj fioci bez razvrstavanja, na kraju smo bacali više od pola sadržaja – napisala je majka i otkrila koji sistem sada koristi.

Voće, salate i mlečne proizvode držite na gornjoj polici, povrće na srednjoj, a meso na dnu, dok šargarepu, celer, praziluk i glomazno povrće stavljajte u fioku.

Mudra žena otkrila je i svoju metodu pranja povrća.

– Ako se ono lako osuši kuhinjskom krpom, operem ga pre. Brokoli, grašak i slične namirnice ne perem jer se zbog viška vode koju je teško ukloniti brže se kvare – navodi ona.

Za voće ova članica grupe na Fejsbuku ima drugi sistem. Kaže kako pola sadržaja drži u frižideru, a pola spolja i onda ih menja na dnevnoj osnovi. Tako se usporava istovremeno kvarenje.