TRIKOVI KOJIMA MORA DA OVLADA SVAKA DOMAĆICA: Naučite kako da DUBINSKI OPERETE DASKU ZA SECKANJE!

Daska za seckanje
Pixabay.com

Jedan od najčešće korišćenih kuhinjskih predmeta zasigurno je daska za seckanje. Upravo jer ih toliko često koristimo važno je da ih održavamo čistima te ih s vremena na vreme treba temeljno oprati.

 

Vrlo su male šanse da postoji kuhinja koja nema dasku za seckanje. To je jedan od onih kuhinjskih predmeta za kojim većina nas svakodnevno poseže. 

Zato je važno da daska uvek bude čista i da štetne bakterije na njoj budu uklonjene. Kada je temeljno pranje ovog kuhinjskog predmeta u pitanju, vruća voda i deterdžent jednostavno nisu dovoljna jaka kombinacija. Isto vredi i za mašinu za pranje suđa.

Upravo zato s vremena na vreme treba da koristite jače sredstvo, tačnije izbeljivač. Sve što treba jeste da potopite dasku u izbeljivač kako biste je sterilisali. Nakon nekoliko minuta dobro je isperite vodom i ostavite da se u potpunosti osuši.

Na taj način ćete se učinkovito rešiti bakterija i sprečiti prenos klica s daske na namirnice.

Ako ipak ne želite da koristite izbeljivač isprobajte ovaj trik:

Sastojci:

– 2 kašike belog sirćeta
– 1 šoljica mlake vode
– 1 limun
– 2 kašike morske soli
– ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
– 2 krpe

Upotreba:

1. Pomešajte sirće i vodu i jedan deo krpe umočite u mešavinu pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.

2. Limun presecite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na urezima od noževa. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi delovao kao piling za drvo.

3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.

4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje i kružnim pokretima istrljajte dasku pa na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.