Trikovi za biranje savšene lubenice

Ovi trikovi će vam pomoći da uvek izaberete savršeno sočnu i slatku lubenicu!

U letnjoj sezoni omiljena na jelovniku mnogih je osvežavajuća i zdrava lubenica koja je sastavni deo ponude svake pijace. I dok spolja izgleda sveže, često se dogodi da nas nakon kupovine i sečenja sadržaj potpuno razočara. U nastavku slede četiri načina kako da izbegnete greške pri odabiru lubenice i prepoznate onu svežu, piše „Zadovoljna.hr”.

1. Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvek birajte onu sa svetlijim šarama jer takve su zrelije i samim tim ukusnije i sočnije. Osim toga, strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba da bude žute boje, bela ili svetlo zelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda.

2. Obratite pažnju na težinu lubenice – ukoliko je za veličinu neočekivano lagana, znači da je njen sadržaj suv i da nema dovoljno soka.

3. Ukoliko lubenica ima peteljku, i ona vam može poslužiti kao merilo svežine. Naime, zavinuta peteljka znak je zrelog i svežeg sadržaja.

4. Zvuk sočne lubenice treba da bude zvonak, stoga je uzmite u ruke i kuckajte po njoj sa svih strana. Ukoliko je zvuk tup, ne kupujte.