Trikovi za blistav dom: Svakog dana je potrebno obaviti četiri zadatka

Skoro niko ne voli da čisti. Uostalom, ribanje i pranje oduzimaju puno vremena koje bismo sigurno mogli lepše da provedemo. Ali, trebalo bi svaki dan žrtvovati nekoliko minuta za sledeće četiri stvari…

čišćenje
Pixabay.com

Operite sudove

Ne smete ostavljati korišćeno posuđe danima prljavo u kuhinji ili trpezariji, naročito ako su na njemu zalepljeni ostaci hrane. Bolje ga je odmah isprati ili staviti u mašinu za pranje sudova. Naročito se leti na umaku od paradajz, ostacima povrća i sličnom može brzo stvoriti plesan, a hrana koja se raspada može privući muve i druge male životinje, koje se pak množe brzinom munje.

Razvrstajte i iznesite kuhinjski otpad

Ono što vredi za ostatke na tanjiru važi i za one u smeću. Ako puno kuvate, trebalo bi svakodnevno razvrstavati i napolju odložiti smeće i ostatke. Nemojte zaboraviti da iznesete i smeće iz kupatila sa sobom.

Prebrišite kuhinju

Prljavština se brže širi u kuhinji nego u ostalim prostorijama u stanu. Prilikom prženja nešto pršti iz tiganja, kada otvorite konzervu nešto pođe po zlu ili nož s namazom sleti na radnu površinu. Obrišite kuhinjsku ploču i sto barem jednom dnevno.

Operite tuš

Sigurno znate koliko je dugotrajno i neprijatno uklanjati ostatke sapuna i mrlje od kamenca sa zidova tuš kabine. Tamo možete poduzeti mere opreza! Nabavite brisač za tuš s kojim na brzinu možete obrisati kabinu i pločice nakon tuširanja i tako ukloniti ostatke vode i sprečiti stvaranje kamenca i plesni. Potrebno je samo nekoliko sekundi, ali će vam uštedeti puno muke nakon toga.

Šta ne morate raditi svaki dan

Ne morate usisavati svaki dan. Takođe nije potrebno svaki dan čistiti prozore ili ogledala. Baš kao i čistiti aparat za kafu i rernu.