Pre trideset godina američki predsednik Ronald Regan današnji dan je proglasio Svetskim danom zamrznute hrane. Međutim, umesto kupovine nezdravih gotovih jela pripremite unapred veće količine omiljenih specijaliteta, zamrznite ih i, kada vam zatreba brzi ručak ili večera, samo ih brzo dovršite.

˜– Većina sirove hrane može se smrzavati, čak i suvo voće. Međutim, jela od krompira, spanaća i blitve ne bi trebalo da se čuvaju u zamrzivaču jer se podgrevanjem stvaraju toksini. Možete da zamrznete seckani spanać, ali prethodno ga nemojte blanširati – savetuju nutricionisti.

– Kada se hrana odmrzava, neka se lagano krčka na slaboj vatri. Najčešće se zamrzavaju jela poput gulaša i umaka, no često se pripremaju i veće količine variva koje se potom zamrzavaju što ne bih preporučila jer ga je najbolje jesti sveže pripremljeno – ističu nutricionisti.

Kako biste tome doskočili, posebno zamrznite povrće. Povrće poput brokolija, karfiol, kelja i graška najbolje je nakratko blanširati pre zamrzavanja – od pola do tri minuta. Uronite ih u kipuću vodu pa odmah ohladite, najbolje pod mlazom vode ili u loncu sa ledenom vodom. Procedite i dobro osušite. Tako ćete sprečiti da namirnice potamne tokom zamrzavanja pa ćete sačuvati u njima više vitamina nego da ih zamrznete sirove.

Na led možete spremiti mnoga jela poput sarme, supe, graha, mesa u umaku… Peciva, kolači od testa, i jela poput savijača, mogu se zamrznuti i sirovi i pečeni.

Testo za picu razvaljajte u mini pice i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati nego samo dodati nadev i ispeći.

Meso najbolje podnosi zamrzavanje, posebno manje masni komadi, jer se duže mogu čuvati na ledu – od osam do 12 meseci. Zamrznuti hleb ili peciva najprije ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta pa zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj – korica će biti hrskava kao da je upravo pečen. Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Sirovim jajima ljuska će pući, a tvrdo kuvana jaja postaju gumenasta. Ne zamrzavajte ni povrće sa visokom količinom vode poput salate, krastavaca, rotkvica i klica jer se previše opuste, savetuju stručnjaci.

Uvek spreman desert

Torte, kremaste kolače od biskvitnog ili drugog testa nakon pečenja zamrznite čim se ohlade.

Ukusi i mirisi

Nakon pakovanja jela u kese za zamrzavanje obavezno istisnite vazduh kako se hrana ne bi isušila ili izgubila ukus i aromu.

Spremaju se posebno

Paradajz i jabuke oslobađaju plin etilen, koji pospešuje zrenje i starenje ostalog povrća.

Riblji ručak

Svežu ribu možete zamrznuti, ali imajte na umu da će joj meso omekšati. Očistite je, izvadite iznutrice i osušite. Spremite u kese za zamrzavanje i potrošite u roku od dva meseca.