TURISTIMA PRETE OZBILJNE KAZNE: Svako ko sa plaže ponese kamenčić plaća 1000 evra!

Svako ko se odluči da sa prelepe plaže na grčkom ostrvu Skijatos ponese kamenčić kao suvenir, mogao bi da se suoči sa ozbiljnom kaznom.

More Plaža Grčka
Pixabay.com

Vlasti na ostrvu Skijatos želi da visokim kaznama sačuva belutke koje je priroda glačala vekovima, a koje turisti odnose u džepovima i tako ozbiljno narušavaju izgled plaže poznate upravo po tom belom šljunku koji zapljuskuje bistro plavo more.

Geolozi su upozorili da bi kontinuirano odnošenje belutaka sa plaže moglo trajno da je ugrozi, pa su vlasti duž plaže postavili upozorenja posetiocima da je zabranjeno skupljati kamenčiće sa plaže. 

Sajtovi za ljubitelje putovanja i turistički vodiči napominju da je kazna za one koji ignorišu zabranu da belutke odnose kao suvenure od 400 do 1.000 evra. 

Međutim, nisu samo turisti krivi za sve manje kamenja na plaži. Mnogo Grka sa Skijatosa koristilo je kamenje sa plaže za dekorisanje svojih domova ili za mozaike u dvorištima.

Lalariji se može prići samo s mora, a u svetu je čuvena po blještavo belom kamenju, bistroj tirkiznoj vodi i spektakularnim lukovima stena koje je okružuju.