U LAŽI SU KRATKE NOGE: Evo kako da znate da li vam neko GOVORI ISTINU ili ne

Stručnjak za govor tela, Džudi Džejms, otkrila je devet znakova koji će vam pomoći da prepoznate kada neko laže. Naravno, ne radi se o čvrstim dokazima, nego o znakovima da bi trebalo povećati oprez.

pixabay.com

“Ljudi koji često lažu obično imaju manji osećaj krivice od ostalih i zbog toga njihov govor tela dok govore neistine nije toliko očigledan. Isto tako, može se dogoditi da neko govori istinu pod pritiskom te tada može izgledati kao da laže, na primer kada vas ispituje neka službena osoba ili prolazite neke kontrole”, rekla je Džudi Džejms za The Sun i dodala da govor tela nije konačan dokaz da neko laže, ali može vas uputiti u pravom smeru.

Devet znakova da vas neko laže:

Pauza u govoru

Za oblikovati laž u glavi treba nešto više vremena nego za izgovoriti istinu pa pauza pre odgovora može naslućivati da neko laže.

Pauza može biti i ponavljanje vašeg pitanja, promena položaja tela/držanja, iznenađeno podizanje obrva ili širenje očiju kao da se “prave nevini”.

Znakovi izbegavanja  

Tokom laganja najteže je kontrolisati ruke, noge i oči.

Skloni smo verovati kako oči uvek otkrivaju istinu, a to je i razlog zašto pokeraši često nose tamne naočale. Kada neko laže pogled mu obično zna “pobeći” prema dole ili od vas, a neki to skrivaju tako što rukom delimično prekrivaju lice dok lažu ili jednostavno zažmure.

Ipak, neko ko je navikao lagati, može vas preterano gledati u oči u nameri da izgleda iskrenije, no to može samo po sebi izgledati neprirodno i često im se dogodi da baš u ključnom trenutku laži kratko pogledaju prema dolje ili od vas.

Oči je skoro nemoguće kontrolisati dok lažemo i one su jedan znak laganja koji se ne može sakriti.

Posao
Foter / Dwonderwall / photo on flickr

Preterana gestikulacija

Dok lažu, neki će početi previše govoriti ili preterano gestikulirati.

Mahanje rukama služi da vas omete od traženja tragova na njihovom licu, a uobičajeno je širenje ruku u smislu “nemam šta da krijem”.

Pokeraško držanje

Još jedan znak laganja može biti i pokeraško držanje, a to je kada se lažljivac uopše ne pomiče kako se ne bi odao.

Neki mogu čak i sedeti na svojim rukama ili držati noge fiksirane uz noge stolice ili stola kako bi izbegli nesvesne pokrete koje ih odaju.

“Nestrpljive” noge

Lažljivca često odaju baš noge. Zbog nervoze i stresa pri izgovaranju laži, noge često mogu postati nemirne.

Lažljivci će često tapkati stopalom ili se nestrpljivo premeštati s noge na nogu, signalizirajući kako jedva čekaju da se ispitivanje završi.

– Jednom sam čak videla da su noge same krenule prema izlazu dok je lažljivac još sedeo na stolici – rekla je Džudi.

pixabay

Dodirivanje i “popravljanje” sebe

Pritisak laganja može uzrokovati kretnje poput dodirivanja ili izravnavanja odeće, igranja sa kosom ili dodirivanja lica.

Dodirivanje ili češanje nosa je jedan od najpoznatijih znakova laganja i govori se da je to zbog “Pinokio efekta”, kada se nos malo poveća zbog većeg dotoka krvi u glavu kada neko laže.

To nije vidljivo golom oku, ali zbog toga nos može svrbeti pa dolazi do češanja.

Iskrivljeni osmeh

Kada smo iskreni, naše ekspresije lica obično su simetrične, ali laganje može uzrokovati asimetričnu reakciju.

Može se dogoditi da se neko pokušava nasmejati dok laže, ali zbog pritiska i krivice, jedna strana usana neće reagovati kao druga i tada dolazi do iskrivljenog osmeha.

Gde gledaju

Tvrdi se da se oči pomiču u različitim smerovima dok neko laže, s tim da pomicanje očiju na levo signalizira prisećanje, a pomicanje u desno pokušaj kreativnog razmišljanja.

To može biti jedan od tragova da se radi o lažljivcu, ali definitivno nije precizan alat za prepoznavanje laži.

Nepovezani govor tela

Ako vam neko nešto govori, a njihov govor tela ne odgovara izrečenom, obratite pažnju šta se događa.

Kada su reči i govor tela različiti, setite se da je uvek lakše lagati rečima, nego telom, koje se često nesvesno pokreće tokom laganja.loading...