U SLAVU SRBIJE: Gotovo snimanje filma “KRALJ PETAR PRVI”, objavljen prvi zvanični TREJLER (FOTO+VIDEO)

Snimanje filma "Kralj Petar Prvi" koji će biti u bioskopima od 11. novembra je završeno.

Promo

Scenario za film je nastao po romanu Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra”, a jedan od scenarista je Lazarev sin, Petar Ristovski.

Film je sniman 110 dana na Staroj planini, Valjevu, Somboru, Krupnju i Ljuboviji, a snimljena je i serija od deset epizoda koje će sledeće godine emitovati Radio – telezija Srbije koja je koproducent.

– Gde god smo snimali uvek je dolazio neko da kaže da je njegov deda, pradeda ostao u Prvom svetskom ratu, na Kajmakčalanu, preko Albanije, u Solunu… Taj deo istorije je toliko bio zapostavljen i zaslužuje u svakom smislu ovo što mi sad radimo – kazao je Ristovski u nedavnom razgovoru sa novinarima.

PRIČE O LEGENDI: Pet anegdota o KRALJ PETRU I koje niste znali, a najbolje pokazuju KOLIKI JE CAR BIO


Lazar Ristovski, koji je i producent filma, rekao je da je to produkciono najveći srpski film, a o umetničkom smislu će suditi publika i kritičari.

PRAVNIČKA ANEGDOTA: Kralj Petar Prvi je IZGUBIO parnicu, a ono što je onda uradio SUDIJI prepričava se i dan-danas!

Glumica Danica Ristovski tumači glavni ženski lik Makrenu Spasojević, koja plete čarape za svog sina Marinka i predaje ih kralju Petru.

Kralj Petar nije uspeo da uruči čarape, jer je Marinko Spasojević poginuo prelazeći Albaniju, ali je zato u njihovom selu Slovcu kod Lajkovca podigao spomenik na kojem je uklesano: “Ovaj spomenik podiže kralj Petar Karadjordjević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim mirom smiri u gudurama Arbanije”.

Prikazivanje filma Kralj Petar Prvi zakazano je za 11. novembar, na dan kada je 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Film će imati dve premijere 11. novembra, jednu u Sava centru u 19 sati, a drugu u 20.30 u Kombank dvorani.