UČITE OD PROFESIONALACA: 3 detalja koji će vaš dom učiniti FUNKCIONALNIM, a opet SUPER MODERNIM

Jedna od glavnih „briga“ većine u poslednjih nekoliko godina jeste kako i na koji način uspeti u nameri da se dom uredi tako da izgleda toplo i prijatno, a uz to veoma lepo i moderno.

Pixabay.com

Nekada je takvu nameru veoma lako dostići i učiniti da sve ideje postanu stvarnost, a nekada su takve realizacije vrlo teške. Najvažnije od svega jeste da budete organizovani i pripremljeni. Ni u kakvo renoviranje doma, promenu njegovog izgleda, pa čak i one najmanje promene kada su u pitanju, ne ide se bez nekakvog spiska, plana i dobrog prethodnog promišljanja.

Razmišljanje šta bi trebalo da se najpre promeni, postavljanje prioriteta i glavnih izmena, trebalo bi da je prvi korak ka kretanju ka krajnjem cilju, a onda nakon toga dolaze brojni izbori, od kojih na kraju dolazite sigurno do doma kakav želite da imate.

Naravno, kada je u pitanju moderno uređenje stana ili kuće, iz sezone u sezonu se menjaju trendovi, ali mi ipak želimo da vam predstavimo uz koje to detalje i promene možete doprineti modernom izgledu svog doma, a da su to ujedno promene koje će vam i olakšati boravak u vašem porodičnom kutku.

Nosači za TV za uštedu prostora i maksimalnu funkcionalnost

Pixabay

Kada se napiše samo ovo “nosači za TV” izgleda kao nešto što ne može da promeni izgled jednog doma, budući da se radi u suštini o jednom komadu metala. Međutim, osim što zidni nosači za TV čuvaju prostor, pa vam neće trebati dodatne police ili neke veće police i regali, televizor okačen na zid pomoću nosača za TV, izgledaće mnogo bolje.

Pored toga, uz nosače za TV možete svoj televizor uglaviti u okviru nekog udubljenja u zidu, između nekih komada nameštaja i tome slično, a sve što postignete sigurno će vašem domu dati jako lep i prilično moderan izgled.

Sami nosači za TV neće uraditi ništa, budući da njihov izgled i nije nešto što se može nazvati lepim detaljem. Međutim, nosači za televizor su deokoji je jako koristan i daje jednu novu funkcionalnost. Postoje razni modeli TV držača, kao što su zglobni nosači za tv, fiksni, plafonski, podni i oni sa dodatnim policama gde možete staviti DVBT resiver, DVD plejer ili pak omiljenu knjigu. Njihova praktičnost je upravo onošto vam pomaže da ulepšate izgled svoje spavaće sobe ili dnevnog boravka.

Najpre, sačuvaće vam prostor, pa ćete moći policu ispod televizora da iskoristite za nešto drugo ili vam neće biti uopšte potrebno da je stavljate, a televizor na zidu uvek izgled zanimljivo i nekako moderno. Nosači za TV vam daju mogućnost da svoj televizor uglavite i između neka dva komada nameštaja, možda da oko TV-a postavite neke ukrasne lajsne kojeće se uklopiti u ostatak enterijera, te na takve načine uvek možete uz njihovu pomoć da promenite izgled svog doma u velikoj meri.

LED trake za super moderno osvetljenje doma

Pixabay.com

LED trake Imaju sve veću primenu zbog svojih karakteristika kao što su: efikasnost i ušteda električne energije, dostupne su u različitim bojama i sa različitim intenzitetom osvetljenja, a i lako se instaliraju.

Takođe, njihova velika prednost je to što su samolepljive, savitljive i mogu se rezati, tako da se mogu postaviti na zid deo nameštaja ili de god ste predvideli. Kako je traka dizajnirana da bude fleksibilna to omogućava njeno postavljanje u bilo kom položaju, što znači da se može zalepiti na neku površinu i pod određenim uglom. Može se posaviti i pod uglom od 90 stepeni, a da to ne remeti njen rad. Ova osobina LED trake, da može da bude savitljiva, daje mnoge opcije prilikom planiranja osvetljenja i mogućnost za nešto kreativnija rešenja prilikom postavljanja rasvete.

Još jedna bitna karakteristika LED traka je da se mogu rezati. Dovoljan je jedan par makaza da bi se traka isekla na željenu dužinu, a na traci je obeleženo mesto gde bi trebalo da se seče.

Šta je potrebno znati pri kupovini LED traka?

Razlog zbog kojeg se koriste LED trake je ušteda u električnoj energiji. Vati su jedinica mere koja  nam govori koliko električne energije se koristi prilikom korišćenja rasvete.  Prilikom kupovine LED traka potrebno je obratiti pažnju koliko vati je označeno na pakovanju. Ako na traci piše 24W, to znači da se na svaki metar trake troši ova količina energije i da cela traka koristi znatno više energije. LED traka koja koristi 24 volta neće raditi sa napajačem od 12 volti zato je potrebno naći odgovarajući napajač.

CRI indeks  govori o tome kako boje izgledaju u poređenju sa bojama pod prirodnom svetlošću. Ovaj indeks se meri od 0 do 100. Ako je CRI indeks kod LED trake veći od 80, boje će izgledati prirodnije. U trgovinama, filmskoj industriji i za komercijalne svrhe koristi se indeks preko 90.Bitna metrika kod LED osvetljenja su lumeni koji upućuju na jačinu osvetljenja. Kvalitetna LED traka bi trebalo da ima 1500 lumena po metru.

Kako se LED traka postavlja?

Prvo je potrebno izmeriti dužinu mesta na koje želimo da postavimo traku. Trake se prodaju u kolutovima od po nekoliko metara i lako ju je iseći na onu dužinu koja nam je potrebna. Na isečenu traku se postavlja napajanje koje se priključuje u struju. Na kraju trake se nalaze bakarna polja na koja se stavljaju konektori za struju.

Traku, zatim, lepimo na određenu površinu, a možemo da koristimo i aluminijumske profile. U ove profile se upakuje traka kada ne želimo da koristimo sirovu traku, već da dobijemo difuzno svetlo.

Trakaste zavese za predivan izgled savremenog doma

Zavese
Pixabay.com

Trakaste zavese su skoro u potpunovsti zamenile  klasične zavese. Mnoge nedostatke koje su imale klasične zavese sada su otklonjene ovim veoma funkcionalnim i modernim zavesama koje mogu propuštati svetlost u prostoriju taman onoliko koliko je potrebno za optimalno osvetljenje.

Ekspanziojom trakastih zavesa, niko ne želi da ima klasične zavese i prilično nepraktične zavese kada može da ima ove moderne i atraktivne zavese! Ne samo da se one savršeno uklapaju u svaku vrstu enterijera, bila ona poslovnog ili privatnog karaktera, već se ova vrsta zavesa može koristiti i kao pregradni zid u velikim prostorijama.

Trakaste zavese se veomajednostavno ugrađuju, a moguće ih je prilagoditi čak i velikim otvorenim površinama kakvi su izlozi. Ove zavese se proizvode po meri tako da ne mora da vas brine asimertija ili posebna dužina zaese. Trakaste  zavese bez problema možete ugraditi čak i za potrebe asimetričnih, kosih prozora ili vrata nepravilnog oblika kao što su ona na potkrovljima.

Dezeni trakastih zavesa su takođe raznovrsni pa prema potrebi, sadašnjem izgledu enterijera, treba odabrati prave boje. Najčešće se proizvode u pastelnim bojama ali po potrebi mogu biti i jarko žute, plave ili crvene.

Lake za održavanje

Trakaste zavese će definitivno voleti sve domaćice jer su tako lake za održavanje! S obzirom na to da je ova vrsta zavesa izrađena od tekstila koji je plastificiran, biće dovoljno da ih jednostavno prebrišete kako bi one ponovo zasijale punim sjajem. Osim toga, same trake koje čine ove zavese su zaštićene nezapaljivim i antistatičim slojem što ih čini još pogodnijim za svakodnevnu i bezbednu upotrebu.