UGASITE IH PRE NEGO ŠTO IZAĐETE: Ovi rashladni uređaji mogu izazvati požar!

Ako uključujete uređaje i kada niste u stanu rizikujete da vaš dom bude uništen, a uzrok požara može biti i uključeni klima uređaj.

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

Tokom ovog leta vatrogasci su reagovali mnogo puta upravo zato što su se palili delovi rashladnih uređaja, a znamo koliko je malo vremena potrebno da od plamička nastane požar koji guta sve pred sobom.

Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović, tvrdi da svaki elektrouređaj nosi potencijalne opasnosti.

– Grejalica, sijalica, frižider, mašina za veš ili sudove ili klima uređaj nikako ne bi trebalo ostavljati uključene kada izađete iz kuće. Može doći do preopterećenja, do kvara koji dovodi i do paljenja delova koji su neispravni, a požar se dalje obično širi do razvodnog ormana. Jednostavno, ako niste tu, ne možete da reagujete i šteta bude nemerljivo veća. Zato obavezno sve isključite pre nego što krenete negde, bićete sigurniji, a vaš dom bezbedniji – kaže sagovornik “Bilca”.

Govoreći o kišnom letu i požarima koji su progutali nekoliko objekata za samo nekoliko nedelja, Majstorović kaže da je ove godine bilo “manje intervencija, ali sa većom materijalnom štetom”.

– Imali smo jedan od najmirnijih perioda što se tiče jula i leta u poslednjih 10 godina. Međutim, opasnost od požara uvek preti. Setimo se požara u Zemunu koji je progutao fabrike i salon nameštaja, požara na petom spratu zgrade gde smo spasili tri lica, zatim izgoreli restoran na Adi Huji, kao i kuće koja je juče gorela u Resniku. To nas je malo opomenulo. Manje intervencija nego ranijih godina, ali sa većom materijalnom štetom – objašnjava Majstorović.

Ne paliti travu “na svoju ruku”

Ozbiljna greška koja može da uzrokuje požare jeste i paljenje trave u dvorištu bez ikakvog plana. Temperature vazduha koji prelaze i 35. podeok i uvelo lišće ili trava, uz nestručno rukovanje, sjajna su kombinacija za vatrenu stihiju.

– U proteklih nekoliko godina imali su mahom požare na otvorenom prostoru. Za razliku od ovog leta bilo je više intervencija, ali sa manjom materijalnom štetom. Ipak, takvi požari zahtevaju veliki broj vatrogasaca, crpe tehniku… Zato je potrebno probuditi svest građana da ne smeju da pale travu tek tako jer se može veoma lako proširiti požar – upozorava Majstorović.