Potrebno je više vremena za pripremu, ali ukus i zdravi sastojci sigurno će opravdati vaš trud.
Potrebne namirnice:
– 300 g pšenice
– 100 g ječmenih pahuljica
– 2 kašike susama
– 2 kašike lanenog semena
– 2 kašike očišćenih semenki suncokreta
– kašičica soli
– 20 g kvasca + 50 ml vode
Priprema:
Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno menjajte vodu.
Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu brašnu. Mlevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju.
Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu.
U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe.
Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno.
U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje testa. Pecite hleb ok 45-50 minuta.