Kriške domaćeg hleba od integralnog brašna sa namazom začinjenim svežim povrćem nemaju gotovo nikakve sličnosti sa onim što obično nazivamo "sendvič". Ovi namazi pretvoriće na brzinu pripremljen obrok u idealnu laku večeru ili užinu.
1. Sir sa rotkvicama
Potrebno je:
– vezica rotkvica
– 500gr posnog ili sremskog sira
Priprema:
Očistite vezicu rotkvica, operite ih i sitno iseckajte. Pomešajte sa sirom, posolite, pobiberite i hleb pospite sitno seckanim vlašcem.
2. Namaz sa cveklom
Potrebno je:
– 1 crni luk
– veza mirođije
– 250gr kuvane cvekle
– 150gr kisele pavlake
– kašičica limunovog soka
– kašičica meda
– čen belog luka
– so, biber
– kim
Priprema:
Crni luk očistite i sitno iseckajte. Operite mirođiju, osušite i sitno iseckajte. Skuvanu cveklu izrendajte. Pomešajte je sa lukom, pavlakom, limunovim sokom i medom. Očistite beli luk, izgnječite ga i umešajte u masu. Posolite i pobiberite.
3. Sir sa povrćem
Potrebno je:
– 1 crvena paprika
– 80gr celera
– 1 šargarepa
– 1 manja keleraba
– ½ veze vlašca
– 250 gr sremskog sira
– 2 kašike kisele pavlake
– so, biber
Priprema:
Papriku, celer i kelerabu oljuštite, odnosno očistite i operite. Povrće iseckajte na sitne kockice ili izrendajte. Iseckajte vlašac na kolutove. Sir pomešajte sa pavlakom, posolite i pobiberite. Dodajte vlašac i pripremljeno povrće.