UKUSNIJE NE MOŽE: RECEPT za savršenu Carsku pitu

Carska pita
screenshot/domacirecepti

Napravite ovo fantastično jela brzo i lako.

 

Sastojci:

500 ml jogurta
5 celih jaja
100 gr mekog brašna t-400
170 gr kukuruznog brašna
100 ml ulja
1 kašičica soli
10 gr praška za pecivo
200 gr sitnog sira ( može i fete, ali onda prazite na slanoću )
200 gr šunkarice, šunke, bilo koje salamice, može čak i kulena ili kobasice, pečenice ili suvog vrata
200 gr kisele paprike ili kisele pečene paprike ( ili krastavaca, ako ne volite papriku )
 
Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Umutiti penasto jaja sa solju.

Dodati ulje i jogurt pa opet umutiti.

Dodajemo brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo.

Dobro sjediniti da nema grudvica, pa na kraju umešati sir.

Iseckati šunkaricu na kockice i papriku na trakice pa dodati prethodno umućenoj smesi.

Sve sjediniti i istresti u podmazanu tepsiju ili pleh ( ukoliko je pleh podmažite i pospite brašnom )

Veličinu pleha odredjujete sami, veći pleh tanja pita i obrnuto.

Odlična je kao meze, ispečete u većem plehu, isečete na kockice i špricem utisnuti cvetiće ili zvezdice zavisno od nastavka šprica.

Izgledaju jako dekorativno i preukusne su.

Staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Mi smo pekli 50 minuta.

Izvršite test čačkalicom, pa ako izadje suva gotovor je.

Prekriti krpom i ostaviti da se prohladi ili ohladi.