ULICA POLJUPCA: Šarmantni sokak krije priču koja je TRAGIČNIJA OD ‘ROMEA I JULIJE’

Ulica poljubaca
Instagram/onarazaid

Šarmantni grad Guanajuato u središnjem Meksiku ima mnogo turističkih ponuda, među kojima su obilasci kolonijalne arhitekture, arheoloških pronalazaka, posjete lokalnim radionicama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine… i još mnoštvo drugih aktivnosti.

 

Lindo día #elcallejondelbeso #elconmigoquiencontrami #graciasati

A photo posted by onara zaid (@onarazaid) on

Uprkost tome što je jedna od najužih ulica u gradu, “El Callejon del Beso”, ili Aleja poljupca, je i daleko najpoznatija turistička atrakcija.

Ova uličica je toliko uska da se susedni balkoni gotovo dodiruju. Nju svaki dan posećuje na stotine zaljubljenih turista (najviše tokom februara) koji strpljivo čekaju u redu da se poljube na trećoj stepenici ispod balkona.

Prema legendi, parovima koji se poljube na ovom mestu je zagarantovano 15 godina sreće.

Tradicija je nastala kroz lokalnu legendu, priču o tragičnoj ljubavi između Done Karmen, ćerke bogatog Španjolca i njenog ljubavnika Luisa iz siromašne rudarske porodice.

Donnin otac nije odobravao ovu vezu, pa je mladi Luis unajmio sobicu koja je bila direktno nasuprot prozora i balkona Done. Kasno u noći kada svi zaspu, par bi se iskradao na balkon i poljbio preko uskog prolaza.

Nažalost, Donnin otac je otkrio njihovu tajnu, i u besu zgrabio nož i zabio ga u prsa svoje kćeri. Luis ju je pokušao zaštititi, ali se spotaknuo dok je skakao preko balkona, pao i slomio vrat na trećoj stepenici.