UMRO kriminalac koji je bio inspiracija za film “AMERIČKI GANGSTER”, ove detalje sigurno NISTE ZNALI (VIDEO)

Frenk Lukas, nekadašnji narkobos iz Harlema čiji su život i dela poslužili kao inspiracija za film "Američki gangster" (American Gangster) iz 2007, preminuo je.

printscreen/youtube

Njegov nećak je rekao da je Lukas (88) umro u četvrtak u Nju Džersiju.

11.14.08FrankLucasByLuigiNovi.jpgfoto: wikipedia.org

Odrastao u Severnoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina.

On je rekao da je na taj način zaradio milione, a vlasti su zaplenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersi 1975. godine. Lukas je potom osudjen na višedecenijsku zatvorsku kaznu ali je počeo da saradjuje s policijom pa je pušten posle pet godina.

Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru, pre nego što je 1991. pušten.

Njegova priča je postala osnov filma “Američki gangster” Ridlija Skota, s Denzelom Vošingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je učestvovao u osudi Lukasa ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum Lukasovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savetovao Vošingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.

Film je dobio više nagrada i nominacija ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šlemovima.

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj “leš vezi”. Lukas je, medjutim, i 2008. tvrdio da je preneo heroin u mrtvačkom sanduku ali samo jednom.

Filmska tvrdnja da je Lukas doprineo smanjenju korupcije u policiji takodje je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata amričke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Što se tiče uloge u snabdevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali.

“Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao”, rekao je on tada za Asošiejted pres.

Svoj poslednji sukob sa zakonom Frenk Lukas je imao 2012, kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine. Zbog slabog zdravlja i godina osudjen je na uslovnu kaznu.