JKP “Veterina Beograd”, koje je zaduženo za poslove komunalne Zoohigijene na teritoriji Beograda, ima pet prihvatilišta u okviru kojih je smešteno preko 3000 napuštenih pasa.

Purina, u saradnji sa JKP „Veterina Beograd“ učestvuje u organizaciji događaja koji su posvećeni udomljavanju pasa i edukaciji o odgovornom vlasništvu. 

U nastavku, donosimo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo, ako do sada niste, da razmotrite udomljavanje kuce ili mace, naročito u zimskom periodu.

Kućni ljubimci su dobri po naše raspoloženje

Opšte je prihvaćena i testirana teorija da kuce i mace mogu biti naši najbolji drugari kako u detinjstvu, tako i u odraslom dobu. Postoje čak i mišljenja da psi mogu da pomognu kod lečenja tuge i depresije – čak i ako niste istraživač, naučnik ili psiholog, ovo mišljenje vam sigurno nije strano, samo ukoliko se setite širokog osmeha koji vam uvek izazove pas koji vas pozdravi mahanjem repom!

Kućni ljubimci nam pomažu da budemo aktivni

Ukoliko imate ljubimca u dvorištu, a samim tim i prostor za njega da se istrči i igra, onda znate koliko energije oni imaju i koliko je zabavno učiti ih trikovima i različitim igrama. Čak i ako živite u stanu, obaveza izvođenja psa u šetnju svakodnevno dobra je i po vaše fizičko zdravlje, jer vam predstavlja važnu rekreativnu rutinu.

Jednom kada svog ljubimca uvedete u život, biće vam nezamislivo da on nije tu, ali će vam biti i potrebna izbalansirana ishrana za novog člana porodice – proizvođač hrane Purina pruža upravo to, kroz svoj bogat asortiman proizvoda raznovrsnih ukusa i formi.

Udomljavanjem činite dobro delo

Mnogo je napuštenih ljubimaca u našoj zemlji, ali dobre vesti su da malim koracima možemo uticati na rešavanje ovog problema – udomljavanjem napuštenih pasa, na primer, umesto kupovine rasnih.

– Mi nebrojeno puta ponavljamo koliko koristi ima od usvajanja napuštenih kuca ili maca, koliko je humano kada napuštenoj životinji pružite toplinu doma, da ne pominjemo tek koliko radosti će vam oni uneti u život, kao pokazatelj zahvalnosti što ste ih usvojili. Oni su jedina bića na planeti koja Vas vole više nego sebe – kaže direktor JKP “Veterina Beograd“ dr vet. med. Budimir Grubić.

Zimsko vreme pravi je momenat za novog člana porodice

Uživanje u prazničnoj čaroliji i krugu najdražih postaje još lepše uz četvoronožnog prijatelja. Ljubimci unose posebnu radost u odrastanje, a – kako nam kažu zaposleni u JKP “Veterina Beograd” – oni takođe pozitivno utiču na decu.

Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost za decu da uče o odgovornosti i razvoju empatije, nesebičnosti i bezuslovne ljubavi.

Udomljavanje je lak i jednostavan proces

Ukoliko se nosite mišlju da udomite napuštenu životinju, a niste sigurni jer mislite da je taj proces previše komplikovan – nemate o čemu da brinete! Za udomljavanje je potrebna samo želja da nekoj od napuštenih kuca pružite toplinu doma i ljubav, a postupak u kojem postajete vlasnik kućnog ljubimca koji je čipovan, vakcinisan protiv besnila i sterilisan je vrlo jednostavan.

Možete da kontaktirate JKP „Veterina Beograd“ (www.veterinabeograd.rs), pri čemu je potrebno da ste punoletni i imate ličnu kartu, izaberete psa i potpišete Ugovor sa ovom organizacijom, čime postajete vlasnik sa svim pravima i obavezama.