UNESITE U DOM USPEH I BOGATSTVO: Ovo je DRVO NOVCA, stavite ga pored vrata i gledajte kako vam se ŽIVOT MENJA

Crassula ovata
Wikipedia

Biljke su uvek odličan ukras u svakom životnom prostoru, doprinose poboljšanju uslova sredine, a pri tom neke od njih imaju i posebna značenja i vrednosti. Tako se za specifičnu biljku pod nazivom Crassula ovata veruje da donosi novac, pa je njena popularnost posebno porasla poslednjih godina.

 

Drvo novca (Crassula ovata) svojim rastom i sočnim okruglastim listićima podseća na malo drvo i vrlo je zahvalna biljka sa malim zahtevima.

Naziv ovog drvceta je zasnovan na učenjima feng shui-ja, po kome ova biljka pospešuje prosperitet, odnosno privlači novac. Verovanje potiče iz Japana, nakon čega je prihvaćeno u Kini, a posle toga i u celom svetu.

U Aziji je nazivaju i “drvo žada” zbog boje njenih listova koja podseća na ovaj prelepi

 

poludragi kamen. Preporučuje se njeno pozicioniranje pored ulaznih vrata kako bi se postigao optimalan efekat i privukao novac u dom.

Drvo novca potiče iz močvara središnje i Latinske Amerike, ali je kao ukrasno saksijsko sobno cveće prvo počela da se gaji u Aziji, posle čega se brzo raširila po svetu zbog neobičnog izgleda i zanimljive priče.
 

Interesantno je da se u nekim azijskim narodima drvo novca nasleđuje i tako prenosi sa kolena na koleno.

  

Zbog interesantnog izgleda i starog japanskog verovanja koje je prati, ova biljka je vremenom postala jedna od najčešćih saksijskih biljaka, koja krasi kako stambeni prostor, tako i poslovne zgrade. Čest je poklon, posebno od strane onih koji su upoznati sa njenom istorijom.

Crassula spada u sukulentne biljke koje imaju mesnate listove i skladište vodu u njima u dužem vremenskom periodu. Uz pravilnu negu može da poraste u visinu i do 3 metra.

Nega biljke

 

Preporučuje se zalivanje na svakih 10-ak dana, a zimi i ređe, jer zahteva mirovanje u zimskom periodu, odnosno od oktobra do aprila. U periodu mirovanja temperatura ne sme biti niža od nule jer će biljka izmrznuti. Optimalno je čuvanje na 10 stepeni.

Potrebna joj je svetlost, ali ne i direktno sunce za pravilan rast i razvoj. Usled preteranog zalivanja ili nedostatka svetlosti, može doći do dušenja i opadanja listova.

Ukoliko listovi krenu da otpadaju sa biljke, odmah ih sklonite, jer mogu imati negativan uticaj na rast biljke. Prilagodite uslove sredne tako da se biljka oporavi.

Kao i većini sukulentnih biljaka, najviše joj odgovara dobro dreniran supstrat, pa se preporučuje mešavina zemlje i peska. Jedna od preporuka je mešavina  od 40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, a možete da dodate i malo sitnog šljunka, perlita i lomljene cigle.

Prilično je otporna biljka, pa je štetočine retko napadaju.

Preko zime obično cveta malim belim cvetovima sve do proleća, što celoj biljci daje posebno nežan izgled.