UOČI VASKRSA OVO BI SVAKA DOMAĆICA TREBALO DA ZNA: Koliko se jaja kuvaju da NE POPUCAJU i koliko mogu da stoje na sobnoj temperaturi?!

Kupujte čista i neoštećena jaja, i obavezno ih pre kuvanja operite mlakom vodom.

Emotikon jaja
Printscreen/Youtube

Uskoro ćemo proslaviti najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a samo dva dana pre uživaćemo u omiljenom običaju – farbanju jaja.

Pored estetike, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Kako vaskršnja jaja uglavnom dosta stoje – prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu do se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu:

– Ako jaja kupujete na pijaci, obavezno idite rano ujutro, kako biste izbegli jaja koje dugo stoje na štandu, naročito ako je napolju vruće;

– Kupujte čista i neoštećena jaja;

– Prikuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja;

– Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje;

– Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, piše 24sata.hr, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom;

– Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja;

– Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.