UOČITE IH NA VREME: Ovo su znaci da je vaše dete U DEPRESIJI i mogu se javiti već u sedmoj godini

Začeci depresije mogu da se jave već u mozgu sedmogodišnjaka, a određeni znakovi upozorenja u tom uzrastu mogu da ukažu na buduće emocionalne probleme, zaključak je nedavno objavljene studije.

dete
pixabay.com

U najvećem broju slučajeva, siptomi anksioznosti i depresije javljaju se u tinejdžerskim godinama, ali američki naučnici sproveli su višegodišnje istraživanje u kojem je učestovovalo stotinak mališana, i ispostavilo se da je moguće predvideti koja će deca u uzrastu od 11 godina patiti od depresije, skeniranjem mozga u sedmoj godini.

Malim ispitanicima rađena su snimanja magnetnom rezonancom, i ispostavilo se da kod dece koja su u kasnijem uzrastu (sa 11 godina) razvila simptome depresije, već oko sedme godine ima manje neuronskih veza između dva dela mozga koja kontrolišu donošenje odluka i raspoloženje.

Pojačana cirkulacija između ovih regija mozga signal je da ćelije “komuniciraju”, i sugeriše da deca dobro kontrolišu emocije.

Ali, slabija cirkulacija između zona zaduženih za odlučivanje i raspoloženje primećena je kod dece koja su četiri godine kasnije na testiranjima pokazivala simptome depresije.

Da bi dodatno proverili zaključke, naučnici sa Univerziteta u Bostonu su razgovarali i sa roditeljima dece, i pokazalo se da kod svakog petog deteta simptomi depresije pogoršavaju sa godinama, a da se deca povlače u sebe, pokazuju izražene znake anksioznosti, ali i fizičke simptome, najčešće neobjašnjiv umor.