UOČITE JE NA VREME: Ako kod partnera primetite OVO, reč je o PATOLOŠKOJ ljubomori

Da li si se nekad požlalila prijateljici da ti je dečko ljubomoran? To je prvi signal za uzbunu!

Ljubomora
Pixabay.com

Ukoliko je njegova zavist došla do tog stadijuma da moraš nekome da se žališ, jer te njegovo ponašanje ometa i guši , možda treba da obratiš pažnju na znake patološke ljubomore.

Normalna ljubomora nije jakog intenziteta. Iako može da dovede do nekih ispada, nesporazuma i scena, isto tako može biti zadržana za sebe. Uglavnom postoji neko zrnce sumnje koje pravda takvo ponašanje.

Patološka ljubomora nije sakrivena, ne drži se za sebe i vrlo je jasna, a prepoznaćeš je po sledećim znacima:

  • Partner te često optužuje za prevaru i zaljubljivanje ako pogledaš nekoga, progovoriš sa nekim, pogledaš u telefon…
  • Ispituje tvoje ponašanje u najsitnije detalje – gde si gledala, šta si rekla, šta si mislila
  • Proverava tvoje telefonske razgovore, brojeve u imeniku, propušetene i poslate pozive kao i sms poruke
  • Ne dozvoljava da se družiš na društvenim mrežama i otvoriš nalog na Fejsbuku, Tviteru ili slično plašeći se upoznavanja preko interneta
  • Ne dozvoljava ti druženje sa starim prijateljima i porodicom, ne dozvoljava da se zaposliš. Polako ali sigurno počinje da te izoluje od ljudi
  • Ne dozvoljava ti bavljenje hobijem , sportom ili bilo kojim aktivnostima van kuće
  • Tvrdi da imaš ljubavnika čim pokušaš da se odbraniš i  povučeš iz ovako bolesne veze.
  • Negira ljubomorno ponašanje i činjenicu da ima problem
  • Priznaje ljubomorno ponašanje i izvinjava se zbog njega, ali ga ipak vremenom opet ponavlja stvari koje te povređuju.
  • Laže i izmišlja situacije koje se nisu desile. Recimo,  da si u snu rekla nečije ime ili da si u onim retkim situacijama kada si u  mogućnosti da se vidiš sa nekim (recimo u prodavnici) viđena kako razgovaraš i flertuješ sa nekom osobom.

Sve ovo je zapravo psihičko nasilje nad tobom i ukoliko na vreme ne prepoznaš i ne rešiš ovaj problem, to može da naruši tvoje zdravlje.

Ono zbog čega je patološka ljubomora posebno opasna i zbog čega se razlikuje od one ljubomore koja je prihvatljiva jesu pretnje fizičkim nasiljem ili samoubistvom, ali i pravo fizičko i verbalno nasilje koje možeš da doživiš.

Patološka ljubomora u braku često je uvod za nasilje u porodici.Iz nje se često razviju čudna, zamršena klupka i komplikovane, nasilne veze koje završe i brakom u kojem je jedna strana žrtva, a druga glumi žrtvu. Ljubomora u braku i u vezi može biti posebno komplikovana, naročito onda kada žrtva finansijski zavisi od partnera i kada u braku ima dece.

Vremenom se pravoj žrtvi čini da nema kud da pobegne jer nema posao, nema novac , nema prijatelje, a ima obavezu prema deci i jedino što  ostaje jeste da trpi i da veruje da je sve to u stvari samo neobičan način da se iskaže ljubav. Neretko se ovakve veze završavaju tragedijom.