URADI SAM: Evo kako da CVETNI ARANŽMANI lako postanu ukras vašeg doma

Dekoracija trpeze
Foter/ ProFlowers.com / photo on flickr

Ne morate biti previše vešti da bi cvetni aranžmani bili napravljeni i samostalno, kod kuće, u okrilju Vašeg doma.

 

Biće dovoljno samo da prošetate do cvećare i uzmete cveće koje najviše volite, kako biste i sami pripremili dekoraciju za svoj enterijer. Imajte na umu i da cvetni aranžmani ne moraju nužno biti od rezanog cveća – naprotiv, u modi su i oni u saksijama!

Cvetni aranžmani sa citrusnim voćem, šargarepama…

Kada su u pitanju neobično formirani cvetni aranžmani, najbolje će biti da se okrenete kako različitim mirisima, tako i jarkim bojama. U tome Vam najbolje može poslužiti citrusno voće – pomorandža, limun, mandarine…

U providnu staklenu ili plastičnu vazu naspite vodu, a njen donji deo ispunite rezanim ili voćem u komadu. Ovakvi cvetni aranžmani se tek na kraju upotpunjuju rezanim cvećem, uglavnom sa do pola odrezanim stabljikama kako bi u centru pažnje bile voćke.

Žutu boju limuna poneće cvetni aranžmani u pastelnim bojama, dok će se uz narandžastu boju mandarina i pomorandži najbolje složiti cvetni aranžmani u zagasitim bojama.

Takođe, u providne vaze na samo dno možete dodati i – šargarepe. Ovakvi cvetni aranžmani malo su komplikovaniji za pravljenje, ali ako nabavite plastičnu mrežicu veoma efikasno možete rešiti ovaj problem. Sa njene gornje strane dolaze cvetni aranžmani – samo odsečeni cvetovi, dok se sa donje provlači zelenilo od šargarepe tako da vizuelno šargarepe postanu stabljike. Originalno, zar ne?

Retro momenti u Vašem domu: Vintidž cvetni aranžmani

 

Vintidž stil veoma je popularan, te se i cvetni aranžmani sve češće prave u ovakvim formama.

Retro cvetni aranžmani posebno su laki za pravljenje – kod njih je jedino bitno odabrati različite vrste cveća u pastelnim bojama, krupnije, rascetale cvetove i nežne pupoljke. Oni se postavljaju u retro vaze, u obliku starih bokala, ili pak u duguljaste podne vaze sa viktorijanskim šarama.

Takođe, retro cvetni aranžmani mogu biti i saksijski primerci – u tom slučaju, saksije postavljajte u male kvadratne ili pravougaone drvene gajbice, koje ćete išarati originalnim oblicima.

Kako da iskoristite staro posuđe i druge predmete

 

Šoljice sa polupanim drškama ili stare čaše koje su isprskane kamencem nemojte bacati, jer su one savršene kao podloga koju mogu imati neobični cvetni aranžmani.

Šoljice ostavite na tanjirićima, te ih napunite vodom, a na površinu vode postavite cvet sa lišćicama da pluta i stvorite romantičan momenat u svom domu. Isto važi i kada su manji cvetni aranžmani u providnim staklenim čašama u pitanju. Ovi originalni minijaturni cvetni aranžmani mogu biti pravo osveženje Vaše praznične trpeze.

Slično važi i za stari kišobran koji se više ne može rasklopiti – cvetni aranžmani u njemu mogu biti menjani u zavisnosti od godišnjeg doba, te kišobran zakačite na ulazne vrata i dodajte mu jesenje ruže, poljsko cveće u proleće i leto…

Cvetni aranžmani u ukrasnim kutijama

Za sam kraj, ostavili smo ukrasne kutije – one od kartona, ili pak one rađene dekupažom. Njih najefektnije možete iskoristiti tako što će u njih biti postavljeni cvetni aranžmani od rezanog cveća, u formi manjih buketića uvezanih kanapom.

Druga opcija je da u ovakve kutije budu stavljeni cvetni aranžmani u saksijama, tako da se saksije ne vide već do kraja “legnu“ u kutiju. Romantično i sanjalački.loading...