Nered je definitivno najveći neprijatelj feng šuija, jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog či, a na isti način se odražava i na živote ukućana. Nered može da izazove umor, depresiju, stres, pa čak i bolest ukućana.

Održavanje reda omogućava slobodan protok či i osnova je dobrog feng šuija u nekom prostoru. Potrebno je zaista prostor redovito održavati, čistiti, sređivati, jer je po feng šuiju i on živo biće.

Nered se može manifestovati na nekoliko nivoa i na svakoj od njih potrebno je da se maksimalno angažujemo s ciljem dovođenja stvari u red, da bi se postigla ukupna čistoća. Zbog toga, “feng šui čišćenje” možemo podeliti u četiri etape:

Čišćenje stana
Maarten Takens via Foter.com / CC BY-SA

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolini (npr. smeće u prilazu zgradi, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolini).

Ako ste sad pomislili “šta je imam s tim”, treba imati u vidu da je naša odgovornost daleko izvan zidova koji ograđuju naš stambeni prostor.

Zato, učinite sve što je u vašoj moći za svoju okolinu – razgovarajte s upravnikom o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cevi i instalacija u zgradi.

Organizujte (zajedno sa komšijama) akciju šišćenja ulaza, a na zidove možete da postavite postere ili slike vedrih i životnih motiva.

Ukoliko vaša zgrada ima predprostor ili travnjak, možete da napravite malu baštu. Ideja ima na pretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u celokupnom postupku skrivena je još jedna prelepa dimenzija – komšije vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje haosa u vlastitom prostoru (npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše nameštaja, stvari van polica i ormara…).

Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih 6 meseci jer vam to zaista ne treba, organizujte ormare, police i ostave, svaka stvar treba da ima svoje mesto.

Znamo da ste ovo čuli već hiljadu puta i da je verovatno svaka pomisao na veliko čišćenje grozna, ali verujte nam – isplatiće vam se. Prilikom uklanjanja nereda nastojte da ne obavljate sve radnje automatski, već uključite svoju svest i sva čula, posmatrajte kako se osećate i kroz koja raspoloženja prolazite.

IZDRŽITE JOŠ MALO, stiže vaših 5 minuta! 4 horoskopska znaka za koja će 2019. biti NAJBOLJA GODINA ŽIVOTA

3. Raščišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovoreni prigovori, nerešeni odnosi, traženje (i prebacivanje) krivice kod drugih, emocionalna manipulacija).

Jedina osoba koju možemo da promenimo smo mi sami! – razrešite nesuglasice fokusirajući se na rešenje umesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja dela i njihove posledice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima.

Ukoliko imate nerasčišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s izvinjenjem, objašnjenjem ili jednostavno – pozivom na pomirenje.

Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete da dođete lično, možete da im napišete pismo ili e-mail u kom ćete navestii kako se osećate i šta s njima želite da rešite – na kraju priče, uopšte nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s vlastitim emocionalnim haosom izuzetno važno za dobar feng šui.

Čišćenje emocionalnog haosa je verovatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ukoliko nas hiljade prastarih emocija pritiska i vraća u prošlost.

4. Energetsko čišćenje i energizacija (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, namještaju).

Iz mora feng šui saveta za energetsko čišćenje, evo jedan jednostavan i predivan savet:

Po feng šuiju, kore narandže su odličan način kako da očistite dom od negativne energije i povratite harmoniju u njega.

Jedino što će vam biti potrebno za ovaj mali ritual čišćenja je: 3 sveže narandže, voda, staklena činija i sveže cveće.

Postupak:

Pomorandža
Pixabay.com

1. Ogulite narandže, uzmite koru, a plodove ostavite za jelo. Podelite koru svake narandže na 9 komada. Stavite ih u činiju i prelijte vrućom vodom do 3/4 činije.

2. Ponavljajte sledeću pozitivnu afirmaciju: “S ovom ceremonijom odlazi negativna energija, a menja je pozitivna.”

3. Stavite činiju na ulaz ukoliko želite da očistite ceo dom. Poprskajte tom vodom celu kuću i ponavljate svoju odabranu mantru i pozitivnu afirmaciju. Prođite kroz sve sektore u domu i ne propustite ni ormare.

4. Vodu i koru bacite, a narandže možete da koristite za jelo.

5. Nakon ovog feng šui čišćenja, otvorite prozore i vrata da biste ispunili dom svežom energijom.

6. Postavite sveže cvijeće u središnji deo sobe ili doma.

U narednih 9 dana tri puta zamenite cveće. Neka to bude svaka tri dana, a poslednji buket neka ostane sve dok ne uvene.loading...