UREĐENJE DOMA: Ispoštujte poslednje MODNE TRENDOVE i izaberite savršen NAMEŠTAJ ZA DNEVNU SOBU

Prilikom odabira nameštaja za dnevne sobe, ima nekoliko stvari koje su manje prijatnije nego kada prvi put kada padnete u meke, debele jastuke potpuno novoe garniture ili fotelje. Međutim, odabir nameštaja svakako može predstavljati kraće putovanje, kako bi se na kraju izabrali pravi komadi koji će krasiti vaš dnevni boravak. Kako ćete znati da li će kauč ili fotelja biti odgovarajući? Pa, pročitajte naš vodič.

garnitura
pixabay.com

Prilikom odabira garniture prvo treba da se zapitate koje su glavne svrhe kauča u vašoj dnevnoj sobi. Isto tako, prilikom odabira garniture, bilo da je to sofa, ugaona garnitura ili presvučena klupa, razmotrite da li imate kućne ljubimce.

Ukoliko je odgovor da, moraćete da izaberete posebnu tkaninu za te svrhe. Takođe, treba odgovoriti na pitanje koliko ljudi će svakodnevno sedeti na toj garnituri. Ukoliko se vaša dnevna soba pretvara u hotel svaki vikend, možda bi najbolja opcija bila da razmotrite kupovinu garniture na rasklapanje.

Ukoliko je vaša porodica sa više članova, velika ugaona garnitura će pružiti veći broj sedećih mesta, a zauzeti manje prostora nego što bi to činili trosed, dvosed i fotelja u kompletu. Ukoliko želite da se na vašoj garnituri sklupčate sa knjigom i uživate u nedeljnom popodnevu, potrebno je da izaberete garniture sa mekanim i udobnim naslonom.

U svakom slučaju, opcija ima i previše, tako da za svakog postoji garnitura koja će oplemeniti njegovu dnevnu sobu, baš pa načinu životnog stila koji vodi.

Izaberite pravu tkaninu za ugaonu garnituru

Pixabay.com

Da biste odabrali presvlake, uzorke tkanine prvo naručite da biste proverili osećaj, a takođe i da biste videli boju na licu mesta, u odnosu na postojeći dekor. Mnoge kompanije će vam poslati besplatne swatcheve, pa budite slobodni i naručite vrhunske uzorke. Nakon što poručite, postavite svatcheve negde u vašu dnevnu sobu i kako bi ste mogli da imate uvid o uklapanju materijala i dezena.

Sa druge strane, morate razmotriti kako će se tkanina uklopiti na željenoj ugaonoj garnituri, i da li će odgovarati vašem životnom stilu. Možda će vam se svideti luksuz baršunastog kauča, ali to je tkanina za održavanje koja često treba da se pere, pa možda nije odlična opcija ako imate decu ili kućne ljubimce.

Ukoliko ipak imate, možda ne bi bilo loše da izaberete opciju otpornu na mrlje, kako bi se izbeglo ukaljanje prljavštine. Kožne garniture, s druge strane, su prilično izdržljive, pa ako se odlučite za anilinsku kožu, samo će izgledati bolje što je garniture starija.

Razmotrite ispunjavanje fotelja

Dnevna soba
Pixabay.com

Fotelje su napravljene sa različitim ispunama, a vaš izbor će zavisiti od vaših prioriteta. Pena je na primer čvrsta i zadržava svoj oblik, iako je vlakno mekše, i dalje je izdržljivo. Još skuplje punjenje fotelja jeste od perja, čija su stolice još mekše i lepše se prilagođavaju. Na kraju,  možda jednostavno možete postaviti debele jastuke.

Međutim, oni mogu izazvati alergije, tako da možete preferirati hipoalergenska sintetička vlakna, kao što je jednopolimerno punjenje.

Kako većina fotelja ima odvojene jastuke za sedenje, za njih se koristi i kombinacija punjenja u peni visoke gustine sa oblogom od vlakana, što stvara dodatnu udobnost i trajnost.

Planirajte raspored dnevne sobe

dnevna soba
pixabay.com

Pre nego što kupite, proverite kako će se različite fotelje ili garniture uklopiti u vaš dnevni boravak. Iscrtajte punu površinu kauča koji biste želeli da kupite, zajedno sa prostorom koji uključuje naslone. Svakako, prilikom predviđanja prostora, odmaknite kauč od zida, kako bi njegova površina mogla da diše.

Ukoliko na raspolaganju imate malu dnevnu sobu, svakako učinite isto, jer će guranje nameštaja uz zid doprineti da soba izgleda još manjom.

Niski, savremeni dizajn sa uskim naslonima za ruke može pomoći da soba izgleda prostrano, a sofe i fotelje sa nogama takođe mogu da učine sobu većom, jer se pod nazire ispod.