UŠTEDEĆETE NOVAC I BIĆETE PRIRODNIJE: Najbolji saveti kako da same SREDITE NOKTE

Možeš ti to i sama!

Pixabay.com

Uvek je lakše kada odete kod kozmetičarke i iz salona izađete sa prelepim i sveže urađenim noktima. Ne brinete da li će nešto krenuti po zlu, već se jednostavno opustite i čeka te da zablistate.

Međutim, ovaj luksuz ne može svako sebi da priušti, i ukoliko može – to je ponekad, ne uvek…

Zato smo mi tu za vas, da vam otkrijemo kako da same, kod kuće, uz nekoliko “caka” sredite nokte.

Sečete kožicu

Seckanje tanke i delikatne kožice oko noktiju velika je greška. Prvo, neće dati rezultata. Što je više seskate, ona će više rasti. Još važnije, ta kožica štiti koren nokta i potkožno tkivo od bakterija i drugih štetnih stvari, pa ćete seckanjem uništiti tu važnu barijeru.

Umesto seckanja, negujte je na način da na nju nanesete nekoliko kapi ulja te je gurajte od nokta na gore nakon tuširanja. To je osetljiva koža i teško ju je održati hidriranom posebno zimi. Ako nije dovoljno hidrirana, može doći do pucanja, što zna da bude vrlo bolno. Uvek pri ruci držite bočicu ulja za negu zanoktica i namažite je kada god osetite da je suva. Poslužiće i kokosovo ili maslinovo ulje.

Ne turpijate u jednom smeru

Vrh nokta je nastariji i najkrhkiji deo nokta, a ako s trupijom idete napred-nazad, možete olakšati ljuštenje, pa čak i pucanje. Krenite od vrha nokta i uvek turpiju povlačite u jednom smeru.

Preterujete s poliranjem

Poliranje nokta je bitan korak u manikiru, jer tako ravnate sve nastale neravnine na noktu. Međutim, ako preterate nokat ćete učiniti lomljivim.

Za najbolji rezultat koristite četvorostranu turpiju za poliranje noktiju. Prvo površinu nokta lagano polirajte najgrubljom stranom, a potom nastavite s ostale tri strane dok nokat ne postane lep i sjajan. Potom na nokat nanesite sredstvo za jačanje nokta.

Preskačete bazni lak

Primetili ste koliko ruž lepše izgleda na usnama kada ga nanesete nakon labela? Ista je stvar i s baznim lakom. Kada stavite bazni lak dobićete lepu, glatku površinu. Osim toga, lak će vam trajati duže.

Nanesite vrlo tanak sloj baznog laka na sveže polirane nokte, a odmah potom nanesite i lak (bazni lak se suši vrlo brzo i ne trebate dugo čekati). Ako obrađujete smo jedan nokat, nanesite bazni lak i pričekajte 60 sekundi pre nanošenja laka.

pixabay

Suvi nokti pre sređivanja

Kadica penušave vode kod kozmetičarke ima svoju funkciju – tako ćete lakše obrađivati nokat i kožicu. Ako obrađujete potpuno suve nokte, izazivate pucanje, a kod kožice – zanoktice.

Potopite nokte u toplu vodu na 5 do 10 minuta pre manikta. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande radi relaksacije ili arganovog ulja radi hranjivih stvari i hidratacije.

Previše laka na četkici

Tanki slojevi laka najvažniji su za dugotrajni manikir. Ako lak nanesete predebelo, brže će se oljuštiti. Kada umočite četkicu, neka lak ostane samo na jednoj strani četkice (višak laka s jedne strane otklonite na ivici bočice). Prvi sloj neka bude supertanak, pričekajte 60 sekundi pa potpuni premaz postignite drugim nanošenjem.

Počinjete da lakirate nakon što ste stavili kremu na ruke

Nanošenje kreme na kraju procesa uređivanja noktiju, a pre nanošenja laka, ključno je za zdrave i lepe ruke. Na žalost, krema ostavlja masnu barijeru koja otežava nanošenje laka.

Nakon što ste namazali ruke, na vaticu stavite malo odstranjivača laka i njome prebrišite nokte pre nanošenja baznog laka ili sredstva za jačanje noktiju.