UVEK i SVUDA poštujte PRAVILO 5 ODSTO! Ova metoda GARANTOVANO spasava svaku vezu od RASKIDA!

Svađa
Pixabay.com

Kada krene žustra svađa, argumenti i ljutnja, u bilo kom odnosu, od poslovnog do ljubavnog, obe strane prestaju da se slušaju i da se razumeju. Svako se usredsređuje na ono što ima da kaže. Šta bi bilo kada bismo našli samo 5% onoga oko čega se slažemo?

 

Ugledni psihoterapeut i bračni savetnik Mel Švarc, u svojoj dugogodišnjoj karijeri video je mnogo brakova koji se raspadaju zbog svađe, nerazumevanja i odsustva slušanja.

Ipak, uspeo je da pronađe formulu koja može da pomiri i najljuće argumente.

“Da li možete da nađete i najmanji procenat sa kojim biste se složili od onoga što vaša supruga govori? Hajde da potražimo samo 5% onoga što možete da priznate, i da privremeno odbacite 95% onoga za šta ste uvereni da greši.”

To je bio Švarcov predlog supružnicima, nazovimo ih Džon i Barbara (prava imena nije dozvoljeno objavljivati).

Švarc, na sajtu Psychology Today, dalje kaže da je objasnio Džonu da nije trebalo da oseća krivicu niti da se predaje, cilj je jednostavno bio da se uspostavi brz odnos, tako da su mogli da čuju jedno drugo.

MAGIČNI BROJ: Koliko puta nedeljno srećni parovi imaju seks?

Iako se ne slažete sa većinom onoga što čujete od druge osobe, možete da pronađete makar i najmanji deo onoga sa čim se slažete. Mi to najčešće sklanjamo u stranu, ako ne i ignorišemo, jer smo fokusirani na “bitku između dobra i zla”. Naše misli su u potrazi da pobiju pre nego da potvrde, da pobede pre nego da razumeju. Iako kažemo da nam je stalo do onog drugog ne ponašamo se ljubazno.

Ako se oslobodimo tog suludog cilja da pobedimo u svakoj argumentaciji i pokušamo da pronađemo nešto sa čim se slažemo, rezultati mogu da budu zapanjujući. Na kraju krajeva, ako treba da “pobedite” to znači da druga osoba mora da “izgubi”. Šta mislite, kako to deluje na odnose?

Jednom kada “suprotna” strana oseti da je čujete, razumete i da postoji nešto sa čim se slažete, on ili ona će biti voljnija da vas sasluša.

Vreme je bitno. Ne možete da kažete: Da, ali…” To je proces poništavanja. Umesto toga, potvrdite nešto, zastanite, i neka pomirljiv duh ispuni prostor koji bi inače bio okupiran bučnim argumentima koji idu s jedne strane ka drugoj. Taj pomak postaje plodno tle za smislenu komunikaciju i konstruktivnu razmenu.

To što potvrđujete 5% nikako ne znači da treba da napustite svoju poziciju u vezi sa 95% sa kojim se ne slažete. Vi ste jednostavno postavili temelje za druge da se uključe u ono što vi imate da kažete. Ovo pravilo, ili bolje reći proces, omogućava da zaustavi našu reaktivnu prirodu i da se okrenemo ka drugima, i pokažemo da nam je stalo.