UVOĐENJE MESA U ISHRANU BEBE: Korisni saveti za svakog “roditelja – početnika”

Meso je puno hranjivih sastojaka, gvožđa, cinka, proteina, minerala, aminokiselina i zato sa uvođenjem mesa u bebinu ishranu ne treba čekati. Prema najnovijim stanovištima, meso treba da bude jedna od prvih namirnica koju se uvode u bebin jelovnik.

beba
pixabay.com

Kašica za bebe pripremana sa mesom može se davati nakon navršenih 6. meseci, nakon što je beba već isprobala i prihvatila druge ukuse, odnosno voće, povrće i žitarice.

Bebama kod kojih se krenulo sa uvođenjem čvrste hrane od 4. meseca, takođe se mogu davati kašice sa mesom ali nakon konsultacije sa pedijatrom koji će proceniti da li je probavni trakt bebe spreman i za mesne obroke.

Kao i kod ostalih vrsta hrane, bebi će možda biti potrebno malo vremena da prihvati ukus mesa. Ukoliko beba odbija meso, treba napraviti pauzu od nekoliko dana, a zatim ponovo ponuditi kašicu sa mesom.

Vrsta mesa za prve bebine kašice

Najbolje je početi sa belim mesom piletine ili ćuretine. Ova vrsta mesa je najlakša za varenje a ujedno obiluje hranjivim sastojcima. Takođe, odličan izbor su teletina i mlada jagnjetina.

Najbolje je da se meso peče, a zatim usitni na način da ga beba može najlakše konzumirati. Meso se može pasirati ili mleti, a starijim bebama se mogu ponuditi i komadići mesa ukoliko su već savladala tehniku žvakanja.

Takođe, meso se može pripremati klasičnim kuvanjem, dinstanjem ili kuvanjem na pari. Pasiranje je najbolji način da se meso dobro usitni za prvu bebinu mesnatu kašicu. U posudu za pasiranje treba dodati i malo vode, najbolje one u kojoj se meso kuvalo.

Ukoliko je meso pripremano pečenjem ili kuvanjem na pari, takođe treba dodati malo prokuvane vode, kako bi se dobila kašasta i sočna struktura.

Meso je najbolje ponuditi u kombinaciji sa povrćem, a najbolji izbor za početak su šargarepa, krompir, kukuruz, brokoli, pirinač, grašak. Za početak dovoljno je dodati jednu vrstu povrća a potom se može miksati i više ukusa

Pripremanje mesnih kašica – pileća supica i paprikaš

Prvi obrok sa mesom za vašu bebu može biti supica od belog mesa i šargarepe. Meso i šargarepu potrebno je dobro skuvati ali paziti da se ne prekuvaju jer dolazi do gubitka hranjivih sastojaka.

Skuvano meso i šargarepu staviti u posudu za pasiranje i dobro usitniti. Postepeno dodavati vodu u kojoj su se namirnice kuvale. Za početak, neka jelo bude tečnije a kasnije se mogu praviti i gušće kašice.

Ukoliko se ovoj kombinaciji doda i krompir, beba može uživati u svom prvom pilećem paprikašu. Obroku se može dodati par kapi ulja od uljane repice koje sadrži Omega-3 masne kiseline koje su važne za ravoj moždanih i nervnih ćelija.

Jelo ne treba soliti ili koristiti druge začine. Ukoliko su u pitanju kvalitetne namirnice, njihov ukus je sasvim dovoljan da beba sa zadovoljstvom prihvati novu hranu.

Kada se krene sa prvim mesnim kašicama, očekujte da će beba pojesti manju količinu u odnosu na kašice od žitarica ili povrća. Za početak dovoljne su 2-3 supene kašike obroka sa mesom.

Korisni saveti za početak

  • Obroke sa mesom treba davati bebi 3-4 puta nedeljno
  • Birajte kvalitetno i sveže meso, po mogućnošću iz organskog uzgoja
  • Držite se preporučene količine mesa koja odgovara uzrastu deteta (oko 15g za početak, kasnije 30g po obroku, nakon navršene 1. godine – 50g po obroku)
  • Potrudite se da bebi ponudite sveže pripremane obroke (ne preporučuje se čuvanje mesnih kašica u frižideru i podgrevanje)
  • Ukoliko koristite kupovne kašice sa mesom, birajte proverene proizvođače i dobro pročitajte deklaraciju (obavezno bez bez dodatka soli, konzervansa i veštačkih boja)
  • Sa uvođenjem druge vrste mesa, pričekajte nekoliko dana
  • Pratite alergijske reakcije