Uz pomoć ovih 10 koraka poboljšajte koncentraciju

Žena na poslu
Pixabay.com

Od sunčanja do zagrljaja - 10 stvari koje će vam pomoći da razmišljate brže i jasnije.

 

Deset jednostavnih načina da poboljšate moždane funkcije. Ponekad je sve što nam je potrebno da bismo razbistrili misli – zagrljaj ili šetnja po suncu…

U eri mobilnih komunikacija, naš mozak radi bez predaha. Radite na poslu, radite od kuće jer mejlovi “ne biraju vreme”, okreni-obrni, stalno ste dostupni i nemate nimalo predaha. A toliki pritisak u najmanju ruku iscrpljuje…

Utešno je, ipak, što i sasvim male promene u životnim navikama mogu umanjiti stres i pomoći vam da se ponovo osećate kao da držite konce u svojim rukama.

“Ponekad i sasvim jednostavne stvari mogu učiniti da se osećamo mnogo bolje i da povratimo kontrolu nad situacijom”, objašnjava za “Dejli mejl” dr Kiron Sperouhok, neurolog.

“Određene navike instant popravljaju raspoloženje i pomažu nam da funkcionišemo na najbolji mogući način. Trebalo bi da imamo u vidu da je ideja da funkcionišemo kako treba, a ne samo da preživimo radni dan. Da bismo to postigli, potrebno je malo pažnje posvetiti i mentalnom ‘fitnesu’, koji je važan koliko i fizička aktivnost, ako ne i važniji”, kaže dr Sperouhok.

Evo njegovih deset najboljih saveta za “mentalni fitnes” koji će vam pomoći da sačuvate britak um i dobar fokus i u najstresnijim danima:

Budite organizovani

Potrudite se da vam i radni sto na poslu i kancelarija i kuća budu uredni koliko je moguće, i oslobodite prostor viška stvari. Jasne misli znače i bolju produktivnost. Pisaći sto u haosu, pun ceduljica sa brojevima telefona za koje ne znate čiji su, hemijskih olovaka koje ne rade, prljavih šolja, kablova koji se vuku… samo će dodati još malo stresa sa kojim i onako ne znate kako da se nosite. Znate kako se kaže, red u prostoru, red u glavi.

Proveravajte nivo šećera u krvi

Brojne studije dokazale su da pad šećera u krvi dovodi do problema s koncentracijom i razumevanjem. Nemojte preskakati doručak, i postarajte se da uvek na poslu imate nešto zdravo za užinu, malo badema na primer, koji su dobar, zdrav izvor energije. I ne nalivajte se kafom, kofein pomaže samo trenutno, a zatim ćete se osećati još gore.

Čuvajte se hormonskog disbalansa

Kod žena, probleme s pamćenjem može izazvati i pad estrogena, kod muškaraca – nizak nivo testosterona. Zaboravnost i osećaj da nam je “mutno u glavi” često su i posledica problema sa štitastom žlezdom. Ako se osećate ovako duže vreme, proverite svoj hormonski status.

Hobiji

Nemojte zbog pretrpanog rasporeda tokom radne nedelje odustajati od svojih interesovanja. Poklonite sebi sat, dva bar u toku nedelje da radite – ono što vas čini srećnim.

Proverite lekove koje pijete

Mnogi lekovi, čak i oni koji se prodaju bez recepta, mogu da utiču na koncentraciju i pamćenje. Na primer, lekovi protiv gripa i prehlade, sirupi protiv kašlja, i, naravno, lekovi za spavanje i antidepresivi. Uvek čitajte uputstva koja dolaze uz lekove.

Razgovor je ponekad lekovit

Emotivni problemi ponekad mogu biti kamen oko vrata kojeg nismo svesni. Ako nas muči nešto ozbiljno, odnosi u vezi ili odnosi u porodici, to može imati razorne posledice po našu koncentraciju i radnu sposobnost koliko i osećaj fizičkog bola. Nepovezanost misli, zaboravljanje i problemi sa koncentracijom su česti simptomi depresije. Ako se tako osećate duže vreme, razgovarajte sa nekim. Sa kolegom sa posla koji ima razumevanja, sa bliskim prijateljima ili potražite stručnu pomoć. To je prvi korak ka tome da se ponovo osećate dobro.

Pokušajte da predložite kolegama da poslovni sastanci ne traju duže od 30 minuta

Pola sata je ionako vremenski okvir u kojem je moguće održati punu pažnju. Svaki sastanak koji se oduži preko toga, samo je traćenje vremena i dragocene mentalne energije.

Vežbajte redovno, ne na nivou izuzetka

Ovo ne znači da morate da provodite sate u teretani. Idite pešice na posao, ako već nemate vremena ni volje za nešto više. Šetnja je jedna od najkorisnijih aktivnosti kad su u pitanju pozitivni utiacji na naš kardiovaskularni sistem, a svako ko ima mrvicu dobre volje može naći i način da se u toku dana malo prošeta.

Osunčajte se malo

Malo svežeg vazduha i dvadesetak minuta na suncu biće “vetar u leđa” vašim mislima.

Ne zanemarujte moć ljubavi i prijateljstva

Nikad ne zapostavljajte one koje volite. Toliko je razloga… Ali, evo jednog konkretnog – zagrljaji podstiču lučenje serotonina, hormona sreće. A često, zagrljaj je sve što nam je potrebno.loading...