Gardijanova spisateljica i influenserka Ejmi Fleming donosi pet načina kako da očistite vaš dom potpuno prirodnim sredstvima:

1. Uštedite vreme višenamenskim sprejem

Poznata blogerka Rišel Straus napuni bocu sa raspršivačem sa pola sirćeta i pola vode.

– Ako vam se ne sviđa miris sirćeta, možete dodati eterična ulja. Ja dodajem limun ili limetu – kaže Straus.

Lepota spreja, kako dodaje, jeste što ga možete koristiti u 90 odsto poslova čišćenja.

– Možete očistiti radne površine, trpezarijski sto, sudoperu, keramičke ploče, kupatilo i ogledala – ističe Straus.

Sirće se takođe može koristiti za uklanjanje kamenca.

2. Maslinovo ulje za nameštaj

Maslinovo ulje smatra se neverovatnom prirodnom alternativom za lakiranje nameštaja.

Jednostavno bilo koje standardno maslinovo ulje nakapajte na krpu, lagano ispolirajte nameštaj i ostavite da se osuši. Možete dodati sok od limuna za svež miris.

3. Otkrijte kastiljski sapun

Mnogi se kunu u ovaj netoksični i biorazgradivi sapun. Možete ga koristiti kao deterdžent za pranje veša, kao sapun za suđe, sapun za ruke, sredstvo za čišćenje poda ili čak šampon.

Ukoliko želite oprati podove ovim sapunom, u kantu tople vode dodajte jednu četvrtinu šoljice sirćeta i kastiljski sapun. Koristite ga kao deterdžent za pranje suđa tako što ćete pomešati jednake delove kastilnog sapuna i vode u boci. Potom napunite odeljak za deterdžent kao inače.

Vaše prozore možete osvežiti sa jednom kašikom kastiljskog sapuna uz malo vode. Zatim isperite prozore uz vodu sa sodom te osušite novinama.

4. Soda bikarbona za sve

Soda bikarbona pomoći će vam da očistite sve od kupatila do odvoda. Ona deluje na tri načina: kao dezadorans (stavite malu posudu sa sodom u frižider da upija neprijatne mirise), prodire kroz masnoće i nežno je abrazivna što je čini odličnom za čišćenje kupatila. Uz malo sode i sirćeta, vaše česme će zasijati.

Na primer, sredstva za čišćenje i uklanjanje masnoće iz pećnica dolaze s najekstremnijim upozorenjima za zdravlje. Na sreću, možete ih zameniti jeftinom sodom. Kada je vaša pećnica topla, pospite debeli sloj sode bikarbone po podu pećnice, dodajte malo vode i ostavite tako pola sata. Sva mast bi jednostavno trebala nestati.

Za čišćenje odvoda, pospite malo sode bikarbone, a zatim sipajte malo sirćeta i ovaj spoj će početi da vri i uklanja masti.

5. Čajevac i sirće za borbu protiv buđi

Kako biste se izborili protiv buđi, bocu s raspršivačem napunite sirćetom i sa nekoliko kapi ulja čajevca. Ostavite da deluje 30 minuta, a potom ih očistite krpom i toplom vodom sa mesta gde ste ga naneli.