UŽIVAĆETE U SVAKOM TRENUTKU: Terasa postaje oaza za odmor pomoću 3 jednostavna saveta

Tokom proleća i leta balkon je deo životnog prostora u kom mnogi provode najveći deo vremena.

Pixabay.com

Ako imate sreće da živite u kući ili stanu koji imaju balkon, tokom proleća i leta te dodatne kvadrate možete da iskoristite na najbolji mogući način. Uz malo mašte i novca, balkon možete da pretvorite u oazu za opuštanje i uživanje do prvih jesenjih mrazeva.

Da bi balkon bio funkcionalan za odmor, opremite ga minimalnom količinom nameštaja, obezbedite dobru rasvetu i obavezno ga oplemenite cvećem.

1 .Odabir nameštaja

U većini slučajeva, nameštaj za balkone napravljen je od paleta koje su prekrivene udobnim jastucima.

U prodavnicama nameštaja možete da pronađete i veliki izbor garnitura za terase; one su odličan izbor ako je kvadratura vašeg balkona nešto veća ili ako imate lođu.

Birajte niže komade nameštaja i obavezno ih oplemenite prekrivačima i šarenim jastucima. Možete, takođe, da dodate i manji tepih ili podnu prostirku koji će prekriti deo pločica.

Ne zaboravite da obezbedite i lagano ćebe koje će se koloritno uklopiti sa jastucima – prijaće vam da se pokrijete kada uveče zahladi.

Ako je, pak, vaš balkon manje površine, unesite udobnu stolicu za ljuljanje.

2. Rasveta

Prolećne i letnje večeri lepše je provoditi na balkonu nego u domu. Ako nemate adekvatnu rasvetu, čak i nekoliko sveća raspoređenih po stočiću na balkonu napraviće romantičnu atmosferu.

Druga opcija je postavljanje ukrasnih sijalica – zid na balkonu će izgledati lepše, a vi ćete moći da uživate u dobroj knjizi i kad padne mrak.

View this post on Instagram

A post shared by 1fikrimvar (@1fikrimvar1)

3. Cveće

Nijedan balkon ne izgleda lepo bez saksija sa cvećem. U zavisnosti od toga da li se balkon nalazi na sunčanoj strani ili u senci, odaberite biljke koje će oplemeniti ovaj deo doma.

Ako niste vešti u uzgajanju cveća, ne zaboravite da začinsko bilje najbolje uspeva upravo na terasama.

Zasadite ga u žardinjere ili saksije koje ćete staviti na stočić; pored toga što ćete u svakom trenutku moći da uberete začin koji vam je potreban za spremanje hrane, neke vrste su izvanredne zateranje insekata. Među njima prednjači bosiljak, a lep miris obezbediće vam i majčina dušica, žalfija, ruzmarin, origano i limun trava.

View this post on Instagram

A post shared by DEPOT (@depot_online)