UŽIVAJTE U NEŽNOSTI: 5 saveta za kupovinu NAJBOLJIH PEŠKIRA za kupanje

Da li tražite najbolji peškir za kupanje, peškir koji posle prvog pranja neće postati hrapav i grub? Na tržištu se danas može pronaći bezbroj različitih dezena i boja, veličina i struktura.

peskiri
Pixabay.com

S obzirom na veliki izbor i različite karakteristike, teško je znati koji će se peškiri pokazati najbolje i koji je materijal najkvalitetniji. Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolje peskier za kupanje.

Kakav je sadržaj vlakana?

Za početak proverite sadržaj vlakana. Najmekši su peškiri koji sadrže 100% pamuk i najbolje upijaju vodu. Ne fokusirajte se previše na vrhunski pamuk kao što je egipatski, jer bez obzira što se oni smatraju vrhunskim, ipak se nisu pokazaki kao najmekši i najizdržljiviji, a ni moć upijanja nije najbolja.

Pri kupovini, druga opcija, a često i najčešći izbor kupaca jeste mešavina pamuka i poliestera. Reč je o jeftinijoj varijanti, ali ovi peškiri se brzo suše i postojaniji su.

Kako se peškiri proizvode?

Iako mnogima to ne pada na pamet, proizvodnja peškira i te kako utiče na njihov kvalitet. Nije presudan samo materijal od kojih se peškiri proizvode, već važnu ulogu igra i način proizvodnje. Kada je češljani pamuk u pitanju, najpe se pamuk četka kako bi se uklonila kratka vlakna čineći tkaninu mekšom i izdržljivijom. Ako je reč o pamučnom prstenu, onda su duga i kratka vlakna čvrsto uvijena čineći petlje peškira jakim i glatkim.

Ukoliko se pri proizvodnji peškiri uvijaju, onda treba znati da je visoko uvijanje izdržljivije, dok nisko uvijanje povećava površinu kako bi peškir bio elastičniji i upijajući.

Detaljno pregledajte peškir pre kupovine!

Raširite peškir i proverite da li je mekan, ali pažljivo procenite njihov kvalitet, jer se dešava da proizvođači stavljaju završne obloge na peškire kako bi oni bili mekši, ali  te obloge se skidaju tokom pranja. Umesto toga, uverite se da su ivice uredno presavijene i osigurane bliskim, sigurnim šavovima, jer to je znak dobrog kvaliteta izrade. Ovo sprečava trošenje i može pomoći produženju veka peškira.

Uzmite u obzir težinu peškira

Da li znate kako se meri težina peškira? Merna jedinica za težinu peškira jeste gram po kvadratnom metru. Generalno, što je veća težina, peškir će biti gušći i bolje će upijati, a njegova struktura biće plišanija. Ako se težina kreće između 300-400g onda se peškir smatra laganim, od 400-600g jesu peškiri srednje težine, a između 600-900g su teži šekiri.

Ako znate šta tražite, onda nema problema!

Ukoliko imate jasnu viziju kakav peškir želite, onda neće biti mnogo dilema pri kupovini. Sve je samo pitanje želja, ali treba takođe znati i napraviti razliku između dva proizvoda.

Ako želite super mekan, ultra upijajući peškir, potražite 100% pamuk sa gustim, plišanim petljama čija se prediva nalaze na površini. Ako želite one peškire koji se brzo suše i koji su postojaniji, razmislite o mešavini pamuka i poliestera ili o lakšoj tkanini koja sadrži kratke petlje. Ukoliko peškir ima mekše petlje one će doprineti da peškir bolje upija vodu i biće mekaniji, ali njegovo sušenje može da potraje. Takođe, ovakvi peškiri se više habaju tokom pranja.