UŽIVAJTE U ULOZI DOMAĆICE: Obavljanje kućnih poslova postaje uživanje uz pomoć ovih 11 trikova!

Pegla
John Kasawa/freedigitalphotos.net

Sa pametnim trikovima će se svakodnevne obaveze svesti na minimum, a najdosadnije kućne poslove radićete sa zadovoljstvom.

 

 Čišćenje mašine za veš

Mašina za veš se mora redovno dezinfikovati kako bi duže trajala i bolje prala. Postoje specijalni deterdženti za čišćenje, ali jednako je delotvorna i vodica za ispiranje usta. Stavite pola čaše tečnosti u prostor za deterdžent i pokrenite pranje. Gljivice, bakterije i plesan bit će uništeni, a perilica kao nova.

Protiv gubljenja čarapa

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam je nestala čarapa u pranju. Od toga se stvorio i svojevrstan fenomen. Ali iskusne domaćice koriste posebne vrećice za pranje sitnih komada odeće. U svaku vrećicu stavite čarape jednog člana porodice i nema šanse da se ikad više izgube.

Izbeljivanje rublja

Neki ljudi izbegavaju bele majice jer se na njima brzo stvore žute mrlje od znoja. Nema potrebe za tako radiklanim metodama. Umesto toga, ubacite nekoliko aspirina u bubanj pre pranja. Te tablete sadrže salicilnu kiselinu koja je odlična za izbeljivanje.

Peglanje

Prilično je teško izravnati odeću koja se predugo sušila jer ona tada postaje otporna na uticaj topline. Ne sušite dugo. Najbolje je da odeća pre peglanja bude na korak do suve. Ako ste je, pak, presušili, pošpricajte je vodom.

Rešenje za stezanje u pranju

 

Možda zvuči čudno, ali šampon za bebe ili omekšivač doista mogu vratiti stegnutu odeću u pređašnje stanje. Samo dodajte malo proizvoda u kanticu tople vode i namočite odeću 10 do 15 minuta. Zatim je osušite peškirom i položite na krevet da se do kraja osuši. Omekšivač opušta tkaninu i vraća je u prvobitnu veličinu.

Pranje belog veša

Iskusne domaćice ne preporučuju dodavanje omekšivača kad perete nešto belo jer on ne dopušta odeći da se izbeli u potpunosti. Želite li da vam rublje blista od beline, korisitite izbeljivač umesto deterdženta i omekšivača.

Razvrstavanje prema boji

Jednostavno rečeno: ne radite to! Puno je važnije sortirati rublje prema gustini vlakana. Teške tkanine upijaju više vode nego one lakše. Postoje samo dva izuzetka: belo uvek perite zasebno, a temperatura pranja obojene odeće ne sme prelaziti 30 stepeni, jer će u suprotnom brže izbledeti.

Protiv statičkog elektriciteta

Napravite loptice od aluminijske folije i ubacite ih u bubanj pre pranja. One će sav elektricitet povući na sebe tako da vas više neće tresti struja kad iz ormara izvučete čistu majicu.

Uklanjanje mrlja od šminke

Mrlje se od nekih vrsta pudera ili ruža čak uopšte ne daju skinuti, ali sa penom za brijanje odlazi svaka bez problema. Stavite malo pene na mrlju, a potom operite odevni predmet na klasičan način.

Pranje prljavih čarapa

Nemojte ih prati u vrućoj vodi jer je većina prljavštine (uključujući znoj) bazirana na proteinima, što znači da uopšte neće otići u vrućoj vodi. Ali zato, verovali ili ne, hladna voda skida prljavštinu kao od šale.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Sve mrlje koje u osnovi nisu proteini, poput trave, zemlje ili soka, treba zagrejati fenom za kosu, pa onda staviti deterdžent na njih. Nakon toga ubacite odeću u mašinu.